Hemotropizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
List Drosera capensis je zakrivljen kao odgovor na hemijski signal iz insekta: to može biti nastijska reakcija, ali i hemotropizam.

Hemotropizam je rast i/ili kretanje organizma ili njegovih organa, uključujuči i pojedine ćelije, koje je određeno hemijskim podražajima. Takvi organizmi su bakterije i biljke, koje se usmjeravaju u vidu odgovora na hemijski stimulans izvan organizma i/ili njegovog dijela. Odgovor organizma ili njegovog dijela može biti pozitivan (+), ako je rast ili pokret usmjeren prema stimulans ili, pak, negativan (–), ako se udaljavaju od datog hemijskog stimulansa. Primer hemoterapnih pokreta može se vidjeti u toku rasta polenove cijevi, koja uvijek raste prema ovuli, usmjerena odgovarajućim (bio)hemijskim podražajima. Može se također vidjeti i u pretvaranju cvijeta u plod, što je također je primjer hemotropizma.

Oplodnja cvjetova putem polena postiže se jer jajnik ispušta hemikalije koje izazivaju pozitivan hemotropni odgovor za razvoj polenove cijevi.

Primjer pozitivnog i negativnog hemotropizma je prikazan na korijenu biljana; korijeni rastu prema korisnim mineralima, ispoljavajući pozitivan hemotropizam, a rastu dalje od štetnih kiselina, što predstavlja negativni hemotropizam.[1]

Još jedan primjer hemotropizma u kretanju uključuje rast pojedinih neuronskih aksona odgovor na vanćelijske signale, koji vode akson razvoju da inerviraju ispravno ciljno tkivo. Također, dodatak atmosferskog dušika, zvana fiksacija dušika, je primjer hemotropizma. Glavna razlika hemotropizama u odnosu na hemotaksije, je u tome da hemtropizmi obično uključuju rast, dok se hemotaksije najčešće odnose na kretanje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Newcombe, Frederick C.; Rhodes, Anna L. (1904). "Chemotropism of Roots". Botanical Gazette 37 (1): 22–35. JSTOR 2465652.