Henrik Fridrik, princ od Velsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Henrik Fridrik
DinastijaStuart
OtacJakov I, kralj Engleske
MajkaAna od Danske
Rođenje19. februar 1594.
Smrt6. novembar 1612.
Mjesto sahraneVestminsterska opatija

Henrik Fridrik, princ od Velsa (19. februar 1594 – 6. novembar 1612) bio je najstariji sin škotsko-engleskog kralja Jakova VI i I i Ane od Danske.

Škotski prestolonasljednik[uredi | uredi izvor]

Rođen je u zamku Stirling u Škotskoj i odmah po rođenju, kao prijestolonasljednik, dobio tiutle vojvode od Rothesaya, grofa od Carricka, barona od Renfrewa i gospodara ostrva. Imena je dobio po djedu po ocu – Henriku od Albanya, i djedu po majci – danskom kralju Fridriku II.

Engleski prestolonasljednik[uredi | uredi izvor]

Po dolasku njegovog oca na engleski tron 1603. automatski je postao engleski prestolonasljednik i dobio titulu vojvode od Cornwalla, a 4. juna 1610. dodijeljena mu je titula princa od Velsa zajedno sa njenim pratećim titulama.[1] Bio je prvi zajednički nosilac šest automatskih i dviju dodjeljivanih škotskih i engleskih prijestolonasljedničkih titula.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Henrik Fridrik je umro u dobi od osamnaest godina, a opisi bolesti koja je uzrokovala njegovu smrt podsjećaju na tifus. Sahranjen je u Vestminsterskoj opatiji. Na mjestu prijestolonasljednika zamijenio ga je mlađi i mnogo manje popularan brat koji će nakon smrti njihovog oca postati kralj Karlo I. Sve Henrikove titule prešle su Karlu koji je do tada živio u njegovoj sjeni, ali mu je titula princa od Velsa data tek četiri godine poslije Henrikove smrti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Previous Princes of Wales". Arhivirano s originala, 25. 8. 2011. Pristupljeno 16. 6. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Plemićke titule
Prethodnik:
Eduard
Princ od Velsa
(1610–1612)
Nasljednik:
Karlo