Herta Kuna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Herta Kuna
Rođenje 13. mart 1922.
Slavonska Požega, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 30. juli 2009.
Zagreb, Hrvatska
Zanimanje Filologinja, historičarka
Poznat(a) po Istraživanje srednjovjekovne bosanske književnosti i jezika tog perioda

Herta Kuna bila je hrvatska i bosanskohercegovačka filologinja i historičarka. Čitav svoj radni vijek (1958–1987) provela je na sarajevskom Filozofskom fakultetu,[1] gdje je predavala staroslavenski jezik, historiju jezika i historiju književnog jezika. Dala je nemjerljiv doprinos u istraživanju srednjovjekovne bosanske književnosti i bosanske franjevačke pismenosti.

Promijenila je pristup historiji književnog jezika, povezavši tradicionalnu filološku metodu s novijim sociolingvističkim učenjima o književnom i standardnom jeziku, primijenivši to na srednjovjekovni bosanski, ali i neke druge korpuse (muslimansku narodnu poeziju, štampu u Bosni i Hercegovini do 1918. i djela Dositeja Obradovića). Zahvaljujući njenom velikom zalaganju, godine 1986. objavljeno je fototipsko i kritičko izdanje jednog od najznačajnijih spomenika srednjovjekovne Bosne – Zbornika krstjanina Hvala.

Za svoj naučni i pedagoški rad dobila je više nagrada, uključujući Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, 27-julsku nagradu, Orden rada sa zlatnim vijencem, Orden zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom, Medalju za hrabrost, Plaketu Univerziteta u Sarajevu i Plaketu grada Sarajeva.

Njena višedecenijska istraživanja srednjovjekovne bosanske književnosti sabrana su u knjizi Srednjovjekovna bosanska književnost, koju je 2009. objavio Međunarodni forum "Bosnae".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Herta Kuna – život posvećen nauci". Radio Sarajevo. 4. 8. 2009. Pristupljeno 31. 8. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]