Heterogeno stanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Heterogeno zdravstveno stanje ili heterogena bolest je medicinski termin koji se odnosi na medicinsko stanje s nekoliko etiologija (korijenskih uzroka), kao što je hepatitis ili dijabetes. Medicinska stanja se obično definiraju patološki (tj. na osnovu stanja pacijenta), kao kod "upale jetre" ili klinički (tj. na osnovu očiglednih simptoma pacijenta), kao kod "pretjeranog mokrenja", a ne etiološki (tj. na osnovu osnovnih uzroka simptoma), pa nije neobično da stanja imaju višestruku etiologiju. Heterogena stanja se ponekad suprotstavljaju homogenim stanjima, koja imaju isti osnovni uzrok za sve pacijente u datoj grupi. Na osnovu etiologije, heterogena stanja se često dijele na endotipove.

Endotip[uredi | uredi izvor]

Endotip je podtip stanja, koji je definiran posebnim funkcionalnim ili pathobiološkim mehanizmom. Ovo se razlikuje od fenotipa, koji je bilo koja uočljiva karakteristika ili osobina bolestii, kao što je morfologija, razvoj, biohemijskih ili fizioloških svojstva ili ponašanje, bez ikakvih implikacija mehanizma. Predviđeno je da se pacijent sa specifičnim endotipom pojavljuju u fenotipskim klasterima bolesti.

Jedan od primjera je astma, koja se smatra sindromom, koji se sastoji od niza endotipova.[1] Ovo je povezano sa konceptom entitet bolesti

Heterogenost u medicinskim stanjima[uredi | uredi izvor]

Termin medicinsko stanje je nosološki širok pojam koji uključuje sve bolesti, poremećaje, ozljede i sindrome, a posebno je prikladan u posljednjem slučaju, u kojem se ne može se govoriti ni o jednoj bolesti povezanoj sa kliničkim tokom pacijenta.

Dok pojam zdravstveno stanje općenito uključuje mentalne bolesti, u nekim kontekstima ovaj termin koristi se posebno za označavanje bilo koje bolesti, ozljede ili bolesti osim mentalnih bolesti. Dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje (DSM), široko korišćeni psihijatrijski priručnik koji definiše sve mentalne poremećaje, koristi izraz opće zdravstveno stanje za sve bolesti, stanja, i povrede osim mentalnih poremećaja.[2] This usage is also commonly seen in the psychiatric literature. Some health insurance policies also define a medical condition as any illness, injury, or disease except for psychiatric illnesses.[3]

Pošto je više vriednosno neutralan od termina kao što je bolest, izraz zdravstveno stanje ponekad preferiraju ljudi sa zdravstvenim problemima koje ne smatraju štetnim. Također se preferira kada etiologija nije jedinstvena, jer se riječ bolest obično povezuje s uzrokom kliničkih problema. S druge strane, naglašavanjem medicinske prirode stanja, ovaj termin se ponekad odbacuje, kao što su zagovornici pokreta za prava autista.

Termin se takođe koristi u specijalizovanim oblastima medicine. Genetičko ili alelno heterogeno stanje je ono u kojem ista bolest ili stanje može biti uzrokovano, ili mu doprinijeti, variranjem različitih gena ili alela. U kliničkim ispitivanjima i statistici koncept homogene i heterogene populacije je važan. Isto vrijedi i za epidemiologiju

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

  • Endotip, svaka od etioloških potklasa datog heterogenog stanja.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lötvall, Jan; Akdis, Cezmi A.; Bacharier, Leonard B.; Bjermer, Leif; Casale, Thomas B.; Custovic, Adnan; Lemanske Jr., Robert F.; Wardlaw, Andrew J.; Wenzel, Sally; Greenberger, Paul A. (februar 2011). "Asthma endotypes: A new approach to classification of disease entities within the asthma syndrome". Journal of Allergy and Clinical Immunology. 127 (2): 355–360. doi:10.1016/j.jaci.2010.11.037. PMID 21281866.
  2. ^ American Psychiatric Association. Task Force on DSM-IV (2000). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (4th izd.). Washington, DC: American Psychiatric Association. ISBN 978-0-89042-025-6.
  3. ^ "Expat Insurance Glossary by The Insurance Page". Arhivirano s originala 27. 10. 2008. Pristupljeno 20. 11. 2008.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)