Hever Castle

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hever Castle

Hever Castle u Kentu u Engleskoj bio je sjedište porodice Boleyn (Bullen).

Hever Castle je započeo kao seoska kuća u 13. vijeku, a nadograđena je 1462. godine od strane Geoffreya Bullena, lorda gradonačelnika Londona. Godine 1505. u Hever Castle su se uselili Thomas Boleyn i njegova supruga, Elizabeth Boleyn, sa djecom. Za dvoje njihove djece, Georgea i Mary Boleyn, se zna da nisu rođeni u Hever Castleu već u Blickling Hallu u Norfolku. Moguće je da je njihovo najslavnije dijete, engleska kraljica Anne Boleyn (supruga Henrika VIII, rođena ovdje, ako je tačna teorija da je ona rođena 1507. a ne 1501. godine. George i Anne Boleyn su pogubljeni 1536. godine, a Mary Boleyn je bila razbaštinjena zbog braka sa muškarcem niskog roda. Hever Castle je tako nakon Thomasove smrti pripao Kruni, odnosno Henriku VIII.

Henrik VIII je Hever Castle poklonio Ani Klevskoj, svojoj četvrtoj supruzi nakon što je poništio njihov brak uz njen pristanak. Ana Klevska je tu, kao engleska princeza i najbogatija žena u Engleskoj, živjela do svoje smrti, nakon koje je zamak promijenio nekoliko vlasnika.

Oko zamka nalazi se nekoliko ružičnjaka, labiranta načinjenih od žive ograde, i jezero.