Hijerarhija Crkve bosanske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Organizacija Crkve bosanske podrazumijevala je određenu strukturu svojih članova u kojoj se zasebno prepoznaju njeni pojedini sastavni dijelovi. Na čelu je stajao Djed (did) . Poslije njega slijede Strojnici u koje se ubrajaju Gosti i Starci. Zatim slijede Krstjani. Tom hijerarhijskom nizu odgovara njihova brojnost, koja se spušta u razinu najbrojnijih - krstjana. Djed nazivan did, episkup, je bio na čelu Crkve bosanske kao njen legitimni poglavar. On je predstavljao crkvu u vjerskom i društvenom pogledu u srednjovjekovnoj Bosni. Među strojnicima u višem rangu su bili gosti nego starci. Među najpoznatijima je gost Radin Butković. Među poznatim krstjanima su krstjanin Hval i krstjanin Vlatko Tumurlić.