HomePlug

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Primjer LAN mreže izvedene pomoću električnih vodiča i homeplug adaptera, gdje su spojeni printer i računari sa pristupom WAN mreži - internet

Umrežavanje preko električnih žica je veoma jednostavno i jeftino, ne traži nove kablove, ali i ne nudi previsoke brzine prijenosa. PowerPacket je ime tehnologije koju je razvio Intellon a koju je odabrao HomePlug Alliance kao standard, dok je prethodnik bila Passport tehnologija. PowerPacket uređaji koji su uključeni u električne utičnice se na računar spajaju preko USB-a ili preko mrežne kartice (ethernet). Kada se adapter priključi na računar jedino što treba je konfigurasati softver koji dođe uz uređaje. Za priključivanje novog računara na jednu ovakvu mrežu je potrebno samo uključiti adapter u električnu utičnicu, a isti povezati sa računarom, da bi potom softver instaliran na računar prepoznao ostale računara ili printere. PowerPacket tehnoglogija koristi peer-to-peer ravnopravnu mrežu. Adapteri ne troše električnu struju. Mana ovakvih mreža je što imaju prilično malu brzinu (oko 14 Mbps).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]