Idi na sadržaj

Homokinetički zglob

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
3D prikaz jednostavnog homokinetičkog zgloba
Jednostavni homokinetički zglob sa šest kuglica

Homokinetički zglob je mašinski dio koji dozvoljava vratilu da prenosi snagu preko promjenljivog ugla, pri konstantnoj brzini obrtanja, bez značajnog porasta u trenju i slobodnom hodu. Uglavnom se koriste na automobilima sa pogonom na prednjim točkovima i pogonom na sva četiri točka. Međutim, automobili sa pogonom na zadnjim točkovima sa nezavisnim zadnjim ovjesima najčesšće koriste homokinetičke zglobove na krajevima zadnjih poluosovina. Na primjer, Audi Quattro ih koristi na sve četiri poluosovine, te na glavnoj pogonskoj osovini, što čini ukupno deset homokinetičkih zglobova (po dva na četiri poluosovine, te dva na pogonskoj osovini).

Prije homokinetičkih zglobova[uredi | uredi izvor]

Rani sistemi pogona na prednjim točkovima, kao što su oni korišteni na Citroënu Traction Avant i prednjim osovinama Land Rovera i sličnih vozila sa pogonom na sva četiri točka koristili su Hardy-Spicer (univerzalne) zglobove, kod kojih je krstasta metalna osovinica smještena između dva viličasta nosača (kardanski spoj).

Pronalaženje defekata i dijagnoza[uredi | uredi izvor]

Manžetna homokinetičkog zgloba pokazuje znakove pucanja.

Homokinetički zglobovi su obično pouzdani i, većinom, nemaju problema pri radu. Dva najčešća kvara koja se mogu desiti je habanje i djelomično zauzeće.

Pohabanost u vanjskom zglobu obično se manifestuje kao vibracija pri određenim brzinama, slično vibracijama koje uzrokuje nebalansiran točak. Kada se automobil vozi sporo u uskim krugovima, pohabani zglobovi prave ritmične zvukove klikanja ili pucketanja. Buka, koja nastaje kada se skreće desno, znači da je lijevi homokintički zglob potrošen, i obrnuto[nedostaje referenca]. Pohabanost u unutrašnjim zglobovima manifestuje se kao nejasan ili oštar zvuk kada se dodaje snaga, ili, ako je kvar ozbiljan, kada se pušta gas.

Djelomično zauzeće uzrokuje čudan osjećaj "tapkanja" kroz ovjes. Uzrokuje ga pregrijavanje zgloba, a što je uzrokovano pucanjem manžetne vanjskog zgloba i curenjem maziva iz istog. Ako se uoči na vrijeme, moguće je pažljivo očistiti zglob, te zamijeniti manžetnu uz dodavanje novog maziva.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]