Husejnija džamija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Husejnija Džamija
Gradacac 04 - Dzamija Husejnija (II).JPG
Osnovne informacije
ReligijaIslam
DržavaBosna i Hercegovina
Oznaka baštineNacionalni spomenik Bosne i Hercegovine
Arhitektonski opis
Arhitektonski tipDžamija
Kamen temeljac1826. god
Specifikacije
Dužina18,59 m
Širina11,90 m
Kupole1
Munare1
MaterijaliOpeka

Husejnija džamija je džamija u Gradačcu i proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Izgradio ju je Husein-kapetan Gradaščević 1826. godine i predstavlja njegov najveći arhitektonski doprinos. Nacionalni spomenik čine: džamija, abdesthana, biblioteka, harem sa nišanima i ulazne kapije.

Opis[uredi | uredi izvor]

Vanjske dimenzije džamije (uključujući sofe) iznose 18,59 x 13,90 metara. Sadrži oktagonalnu kupolu i izrazito visoku munaru (25 metara). Tri manje oktagonalne kupole se nalaze iznad verande. Islamske dekoracije se mogu vidjeti na vratima, zidu kao i interijeru. Cijeli kompleks je opasan malim kamenim zidom i kapijom. Džamija se nalazi nekih 40–50 metara izvan gradskih zidina Gradačačke tvrđave.

Biblioteka je prizemni objekat, dimenzija približno 6,00 x 6,00 metara, nalazi se u sjevernom uglu dvorišta džamije. Prvobitno je bila presvedena kupolom, a danas ima četverostrešni krov pokriven bitumenizovanom šindrom. Biblioteka je radila sve do 1883. godine, kada je prestala da radi. Nije poznato šta se dogodilo sa knjigama ove biblioteke, niti kakav je bio sastav njenog knjižnog fonda.

Abdesthana sa šest česmi izgrađena je 1963. godine.

U haremu Husejnije džamije smješteno je svega devet nadgrobnih spomenika, među kojima dva manja nišana nemaju natpis, a ostalih sedam su sa natpisima u nesh-dželi pismu, pa ih je na osnovu toga moguće datirati. Najstariji datirani nišan potiče iz 1854. godine, a najmlađi je datiran u 1918. godinu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Husejnija džamija" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]