I'll Never Smile Again

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"I'll Never Smile Again"
Datoteka:Ill never smile again.jpg
Singl-ploča iz 1940. s pjesmom "I'll Never Smile Again"
Singl Franka Sinatre
Objavljen7. 6. 1940.
Snimljen23. 4. 1940.
ŽanrDžez, balada
Trajanje3:09
IzdavačVictor Records
Kompozitor(i)Ruth Lowe
TekstRuth Lowe
(engleski)
Hronologija singlova Franka Sinatre
"East of the Sun (and West of the Moon)" (1940) "I'll Never Smile Again" (1940) "The One I Love (Belongs to Somebody Else)" (1940)

'"I'll Never Smile Again" je pjesma iz 1939. koju je napisala, u to vrijeme mlada kompozitorka i tekstopisac, Ruth Lowe iz Toronta. Prva javna izvedba ove pjesme bila je u radio emisiji CBS-a "Music By Faith", dok je orkestrom dirigirao još jedan Kanađanin Percy Faith (u to vrijeme popularni dirigent iz Toronta), koji je ujedno napisao i aranžmam. Godine 1939., dirigent i vođa orkestra Tommy Dorsey u kojem je pjevao Frank Sinatra bio je u Torontu, svirajući na Kanadskoj nacionalnoj izložbi i boravio u Royal Yorku. Tom prilikom je kompozitorka Ruth Lowe preko June Ray Hutton (koja je pjevala u popularnoj američkoj pjevačkoj grupi The Pied Pipers uspjela dostaviti melodiju do Tommyja Dorseyja. Nekoliko mjeseci kasnije, on je u New Yorku pijanisti iz svog orkestra Joe Bushkinu dao da po prvi put odsvira ovu pjesmu. Naredne godine, njegov saksofonist Freddie Stulce napisao je aranžman, a ubrzo zatim, 23. aprila snimili su ovu pjesmu. Pjevanje Franka Sinatre pratio je orkestar Tommyja Dorseyja i pjevačka grupa The Pied Pipers, a singl ploču s ovom pjesmom objavila je izdavačka kuća Victor Records.

"I'll Never Smile Again" je džez balada u kojoj je umjesto uobičajenog AABA obrasca (glavna tema, ponavljanje, srednja sekcija, povratak na glavnu temu) korišten ABAC obrazac. U širem smislu, ova balada o ljubavnom gubitku i usamljenosti, otrgnuta od kompozitorkinog vlastitog udovištva (nakon smrti njenog muža), pogodila je raspoloženje Amerikanaca tokom perioda između početka Drugog svjetskog rata i njihovog vlastitog ulaska u ratni sukob. Ona uspijeva ne samo kao tužna pjesma koja govori o fatalno izgubljenoj ljubavi, već i kao pjesma koja dočarava krhkost ratne romantike.[1]

Ova pjesma predstavlja prekretnicu u karijeri Franka Sinatre s kojom je ostvario uspjeh ne samo u SAD nego i u inostranstvu. Ujedno, ovo je najuspješnija i najpoznatija milionska singl-ploča s pjesmom "I'll Never Smile Again" prodata u višemilionskom tiražu. Ova verzija je bila broj jedan na Billboardovoj Hot 100 prvoj "Nacionalnoj listi najprodavanijih maloprodajnih ploča" (prva zvanična američka nacionalna muzička lista) 27. jula 1940. i zadržala se na prvom mjestu 12 sedmica do 12. oktobra iste godine. Za svoj doprinos prvom albumu koji je dostigao broj jedan na listi najpopularnijih pjesama, Tommy Dorsey dao je Sinatri u to vrijeme veliki bonus od 25 dolara. Nedugo zatim, njegov orkestar dobio je ponudu za kratki kameo nastup u filmu "Las Vegas Nights" (novi koncept krajem 1940.), tako da je Sinatra morao da je otpjeva na velikom filmskom platnu.

Na dan kada su snimili ovu pjesmu, Bing Crosby je svratio do studija i rekao Tommyju Dorseyju:

Tommy, mislim da si muzički ostvario nešto posebno s ovim Sinatrom.

"I'll Never Smile Again" uvrštena je u Grammy Hall of Fame najpopularnijih pjesama svih vremena 1982., a do danas snimili su je mnogi drugi umjetnici, postavši džez standard. Sám Frank Sinatra ponovo je snimio ovu pjesmu u tri navrata tokom 1950-ih, 1960-ih i 1970-ih.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "I'll Never Smile Again". steynonline.com. Pristupljeno 7. 2. 2024.
  2. ^ "Songwriters: Ruth Lowe". cshf.ca. Pristupljeno 7. 2. 2024.