I Have a Dream

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Martin Luther King drži govor

"I Have a Dream" je popularni naziv za javni govor Martin Luther Kinga, kad je govorio o njegovoj želji za budućnost u kojoj crnci i bijelci, između ostalih, skladno koegzistiraju kao jednaki. King je održao govor 28. augusta 1963. Govor je pratilo preko 250.000 boraca za građanska prava. Govor se često smatra jednim od najvećih i najznamenitijih govora u historiji i bio na vrhu američkih govora 20. vijeka po anketi iz 1999.

Citati[uredi | uredi izvor]

"Danas želim reći svim Amerikancima i svim ljudima svijeta... naš sadašnji pokret neće zaustaviti nikakav val rasizma..." – rekao je Martin Luther King 1955. godine predvodeći, u gradu Montgomery u Alabami, demonstracije protiv rasne segregacije u vozilima javnog gradskog prevoza i dodao:

"Mi, crni građani Montgomerija odlučili smo se na nenasilne proteste protiv nepravde koju doživljavamo u autobusima dugi niz godina."

"Sanjam da će moje četvoro djece jednog dana živjeti u zemlji u kojoj neće biti suđeni po boji kože, nego po vrijednosti njihove osobnosti..." – jedna je od najčešće citiranih rečenica iz brojnih govora Martina Luthera Kinga kojima je pokret za građanska prava vodio naprijed i držao pažnju nacije usmjerenu na pitanje jednakosti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]