Idi na sadržaj

Iluminati

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Žig Sjedinjenjih Američkih Država na novčanici od 1 dolara. Trougao sa okom u centru je znak Iluminata.

Iluminati ili Prosvijetljeni je naziv koji se odnosi na nekoliko grupa. Historijski, odnosi se na Bavarske iluminate iz doba prosvijetitelja i na tajno društvo koje je osnovano u toku 18. vijeka. Međutim, u savremeno doba značenje se odnosi na tajnu organizaciju čije aktivnosti dolaze kao vlada iz sjenke, navodno izazivaju svijetske krize preko vlada i korporacija, predstavljaju savremenu inkriminaciju i kontinuitet sa Bavarskim iluminatima. U tom slučaju, Iluminati se uzimaju kao referenca za Novi svjetski poredak. Mnoge teorije zavjere vjeruju da Iluminati kao gospodari uma predstavljaju vođe u vladi Novog svjetskog poretka. Zbunjujuće predstavlja činjenica da se unaprijed izjašnjavaju nekoliko sadašnih bratskih grupa, koje imaju riječ Iluminati u svom imenu.

U ranijim slučajevima, Iluminati su predstavljali određenu elitu prosvijećenih ličnosti, koje nisu bili za saradnju ali su jedino dokazali svoju prosvijećenost, kao što se danas intelektualci dokazuju svojim obrazovanjem i intelegencijom. To su ličnosti koji su postali iluminati i koji posjeduju arhivu o najvišem mističnom razumjevanju univerzuma (svemira). Mnoga tajna društva sa tradicijom mistike i konkretno predstvljaju dio iluminata ili prosvijećenosti, to su Rozenkrojcerski red i Martinisti kao prvi Bavarski iluminati.

Bavarski Iluminati[uredi | uredi izvor]

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnivač reda Iluminata Adam Weishaupt

Ovaj red je osnovan 1. maja 1776. godine u Ingolstadtu, u Bavarskoj, od strane Adama Weishaupta, jezuite i prvog profesora kanonskog prava na Univerzitetu u Ingolstadtu. Pokret je bio stvoren od slobodnih mislioca, kao jedan izdanak prosvijetiteljstva, neki vjeruju da je tada skovana zavjera da se ubace i osvoje vlast u mnogim evropskim državama. Grupa sljedbenika dobila je ime Iluminati, mada su sebe nazivali Usavršivi (Perfectibilists). Grupa je isto tako nazivana Iluminatski red, i kao Bavarski iluminati, pokret se isto odnosio i kao iluminizam. Godine 1777. Karl Teodor, izabranik Palatine, nasljedni vladar Bavarske. Bio je pobornik prosvijećenog apsolutizma i 1784. godine njegova vlada zabranila je sva tajna društva, uključujući i Iluminate.

Iluminati u popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Iluminati su opisani i imaju važniju ulogu u romanu „Anđeli i DemoniDana Browna (2000).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]