Iluminati

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crystal Clear app klipper.png Ovaj članak nije uopće ili je loše kategoriziran.
Za pomoć pogledajte spisak glavnih kategorija. Nakon dodavanja kategorija uklonite ovaj šablon.
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.
Žig Sjedinjenjih Američkih Država na novčanici od 1 dolara. Trougao sa okom u centru je znak Iluminata.

Iluminati ili Prosvijetljeni je naziv koji se odnosi na nekoliko grupa. Historijski, odnosi se na Bavarske iluminate iz doba prosvijetitelja i na tajno društvo koje je osnovano u toku 18. vijeka. Međutim, u savremeno doba značenje se odnosi na tajnu organizaciju čije aktivnosti dolaze kao vlada iz sjenke, navodno izazivaju svijetske krize preko vlada i korporacija, predstavljaju savremenu inkriminaciju i kontinuitet sa Bavarskim iluminatima. U tom slučaju, Iluminati se uzimaju kao referenca za Novi svjetski poredak. Mnoge teorije zavjere vjeruju da Iluminati kao gospodari uma predstavljaju vođe u vladi Novog svjetskog poretka. Zbunjujuće predstavlja činjenica da se unaprijed izjašnjavaju nekoliko sadašnih bratskih grupa, koje imaju riječ Iluminati u svom imenu.

U ranijim slučajevima, Iluminati su predstavljali određenu elitu prosvijećenih ličnosti, koje nisu bili za saradnju ali su jedino dokazali svoju prosvijećenost, kao što se danas intelektualci dokazuju svojim obrazovanjem i intelegencijom. To su ličnosti koji su postali iluminati i koji posjeduju arhivu o najvišem mističnom razumjevanju univerzuma (svemira). Mnoga tajna društva sa tradicijom mistike i konkretno predstvljaju dio iluminata ili prosvijećenosti, to su Rozenkrojcerski red i Martinisti kao prvi Bavarski iluminati.

Bavarski Iluminati[uredi | uredi izvor]

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnivač reda Iluminata Adam Weishaupt

Ovaj red je osnovan 1. maja 1776. godine u Ingolstadtu, u Bavarskoj, od strane Adama Weishaupta, jezuite i prvog profesora kanonskog prava na Univerzitetu u Ingolstadtu. Pokret je bio stvoren od slobodnih mislioca, kao jedan izdanak prosvijetiteljstva, neki vjeruju da je tada skovana zavjera da se ubace i osvoje vlast u mnogim evropskim državama. Grupa sljedbenika dobila je ime Iluminati, mada su sebe nazivali Usavršivi (Perfectibilists). Grupa je isto tako nazivana Iluminatski red, i kao Bavarski iluminati, pokret se isto odnosio i kao iluminizam. Godine 1777. Karl Teodor, izabranik Palatine, nasljedni vladar Bavarske. Bio je pobornik prosvijećenog apsolutizma i 1784. godine njegova vlada zabranila je sva tajna društva, uključujući i Iluminate.

Iluminati u popularnoj kulturi[uredi | uredi izvor]

Iluminati su opisani i imaju važniju ulogu u romanu „Anđeli i DemoniDana Browna (2000).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: