Idi na sadržaj

Anđeli i demoni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Anđeli i demoni
AutorDan Brown
Originalni nazivAngels & Demons

Anđeli i demoni (engleski: Angels & Demons) je bestseler Dan Browna,[1] autora poznatog djela Da Vinčijev kod. Roman je objavljen 2000. godine a prema istom djelu urađena je i filmska adaptacija 2009. Radnja knjige prati harvardskog simbologa, profesora Roberta Langdona, koji je također glavni lik i mnogo poznatije knjige Da Vinčijevog koda. Knjiga govori o sukobu drevnog tajnog bratstva Iluminati i Rimokatoličke crkve, vrtoglavoj utrci sa vremenom u potrazi za razornim tajnim oružjem i uporednim pokušajem spašavanja najvažnije četvorice ljudi Rimokatoličke crkve.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Roman sadrži nekoliko stvarnih ambigrama koje je kreirao tipograf John Langdon.[2] Osim ambigrama u dizajnu Anđela i demona i Illuminata, naslov knjige (u originalnom izdanju) također je ustvari ambigram predstavljen kako na naslovnoj strani tako i unutrašnjosti knjige. Osim toga, knjiga sadrži i ambigrame riječi Zemlja, Zrak, Vatra i Voda, što je poslužilo kako bi se privukla pažnja javnosti na umjetnost ambigrama.[3] Illuminati Diamond pomenut u knjizi je također ambigram četiri elementa koji su postavljeni u obliku dijamanta.[2]

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Radnja knjige prati simbologa Roberta Langdona u njegovom pokušaju da zaustavi legendarno tajno društvo Iluminate koji žele uništiti Vatikan s novim oružjem-Antimaterijom. Maksimilijan Koler otkriva tijelo ubijenog fizičara Leonarda Ventre u njegovoj sobi na čijim grudima je bilo otisnut ambigram riječi "Iluminati". Umjesto da pozove policiju, Koler putem interneta pronalazi harvardskog simbologa Langdona, stručnjaka za Iluminate, i uspijeva ga ubjediti da dođe u CERN da bi mu pomogao istražiti razloge surovog ubistva. Na mjestu zločina, Langdon nalazi zastrašujući prizor: potpuno nagog Vetru, slomljenog vrata sa savršeno preciznim znakom za kojeg je znao da ga ni jedan akademik nikada nije vidio, unatoč tome što su o njemu postojali dokumenti. Ambigram, znak koji se jednako mogao čitati sa obje strane, u obliku riječi. Koler je također pozvao i Ventrinu usvojenu kći, Vitoriju. Njih troje kasnije saznaju da je ukraden kanister koji sadrži jednu četvrtinu grama Antimaterije, što je dovoljno da izazove masovno uništenje u radijusu od 800 metara ukoliko dođe u kontakt sa materijom.

Kanister je u stvari bio hermetički zatvorena nanokompozitna školjka sa elektromagnetom na svakom kraju, i ima za cilj da da suspenduje antimateriju na bezbjednu udaljenost od zidova kanistera. Uključen je na postolje koje puni elektromagnete. U slučaju da se kanister skine sa postolja, on posjeduje i dodatnu bateriju koja će ga puniti narednih 24h, sve dok se ne isprazni. Tada antimaterija pada na dno i dolazi do njenog reagovanja sa materijom.

Kanister je sakriven negdje u nekoj od zgrada Vatikana, zajedno sa kamerom broj 86. U vrijeme kada počinje Vatikanska konklava, sveta ceremonija u kojoj se 165 kardinala iz cijelog svijeta skupi u Vatikanu da bi izabrali novog Papu. Idealno vrijeme da Iluminati sakriju unutar Vatikana Antimateriju i ubiju sve važne ljude za Rimokatoličku crkvu.

Istovremeno, kardinal Mortati, nadzornik konklave, odkriva da nedostaju četiri kardinala, za koja se prećutno znalo da su najjači konkurenti za titulu novog Pape. Četvorica kardinala su kidnapovana od strane Hašašina, koji je također ubio i fizičara Ventru. Po njihovom dolasku u potrazi se Vitoriji i Langdonu pridružuju i Camerlengo Carlo Ventresca i Švicarska garda, uključujući i komandanta Olivettija, kapetana Rochera and. Tragovi koje pronalaze u vatikanskoj arhivi, odvode Langdona i Vittoriju kroz mnoge turističke atrakcije u Rimu, dok prate takozvanu "path of illumination". Hašašin ubija na svaki sat po jednog kardinala, i to svakog od njih metodom koja simbolizira jedan od četiri altara: Zemlja, Zrak, Voda i Vatra.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Angels & Demons". Dan Brown (jezik: engleski). Pristupljeno 23. 5. 2024.
  2. ^ a b "Angels & Demons" Arhivirano 2. 11. 2013. na Wayback Machine. www.johnlangdon.net. Retrieved August 26, 2013.
  3. ^ "The Ten Most Famous Ambigrams". Ambigram Magazine. 20. 4. 2009.