Anđeli i demoni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Anđeli i demoni
Angels n demons.jpg
Autor Dan Brown
Originalni naziv Angels & Demons

Anđeli i Demoni (naslov originala:Angels & Demons) je bestselar objavljen 2000. godine pisca Dan Browna, autora poznatog djela Da Vinčijev kod. Radnja knjige prati harvardskog simbologa, profesora Roberta Langdona, koji je također glavni lik i mnogo poznatije knjige Da Vinčijevog koda. Knjiga govori o sukobu drevnog tajnog bratstva Iluminati i Rimokatoličke crkve, vrtoglavoj utrci sa vremenom u potrazi za razornim tajnim oružjem i uporednim pokušajem spašavanja najvažnije četvorice ljudi Rimokatoličke crkve.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Radnja knjige prati simbologa Roberta Langdona u njegovom pokušaju da zaustavi legendarno tajno društvo Iluminate koji žele uništiti Vatikan s novim oružjem-Antimaterijom. Maksimilijan Koler otkriva tijelo ubijenog fizičara Leonarda Ventre u njegovoj sobi na čijim grudima je bilo otisnut ambigram riječi "Iluminati". Umjesto da pozove policiju, Koler putem interneta pronalazi harvardskog simbologa Langdona, stručnjaka za Iluminate, i uspijeva ga ubjediti da dođe u CERN da bi mu pomogao istražiti razloge surovog ubistva. Na mjestu zločina, Langdon nalazi zastrašujući prizor: potpuno nagog Vetru, slomljenog vrata sa savršeno preciznim znakom za kojeg je znao da ga ni jedan akademik nikada nije vidio, unatoč tome što su o njemu postojali dokumenti. Ambigram, znak koji se jednako mogao čitati sa obje strane, u obliku riječi. Koler je također pozvao i Ventrinu usvojenu kći, Vitoriju. Njih troje kasnije saznaju da je ukraden kanister koji sadrži jednu četvrtinu grama Antimaterije, što je dovoljno da izazove masovno uništenje u radijusu od 800 metara ukoliko dođe u kontakt sa materijom.

Kanister je u stvari bio hermetički zatvorena nanokompozitna školjka sa elektromagnetom na svakom kraju, i ima za cilj da da suspenduje antimateriju na bezbjednu udaljenost od zidova kanistera. Uključen je na postolje koje puni elektromagnete. U slučaju da se kanister skine sa postolja, on posjeduje i dodatnu bateriju koja će ga puniti narednih 24h, sve dok se ne isprazni. Tada antimaterija pada na dno i dolazi do njenog reagovanja sa materijom.

Kanister je sakriven negdje u nekoj od zgrada Vatikana, zajedno sa kamerom broj 86. U vrijeme kada počinje Vatikanska konklava, sveta ceremonija u kojoj se 165 kardinala iz cijelog svijeta skupi u Vatikanu da bi izabrali novog Papu. Idealno vrijeme da Iluminati sakriju unutar Vatikana Antimateriju i ubiju sve važne ljude za Rimokatoličku crkvu.

Istovremeno, kardinal Mortati, nadzornik konklave, odkriva da nedostaju četiri kardinala, za koja se prećutno znalo da su najjači konkurenti za titulu novog Pape. Četvorica kardinala su kidnapovana od strane Hašašina, koji je također ubio i fizičara Ventru. Po njihovom dolasku u potrazi se Vitoriji i Langdonu pridružuju i Camerlengo Carlo Ventresca i Švicarska garda, uključujući i komandanta Olivettija, kapetana Rochera and. Tragovi koje pronalaze u vatikanskoj arhivi, odvode Langdona i Vittoriju kroz mnoge turističke atrakcije u Rimu, dok prate takozvanu "path of illumination". Hašašin ubija na svaki sat po jednog kardinala, i to svakog od njih metodom koja simbolizira jedan od četiri altara: Zemlja, Zrak, Voda i Vatra.