Integrated Authority File

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gemeinsame Normdatei (prevedeno kao Integrisana autoritetna datoteka, poznat i kao Univerzalni autoritetni fajl) ili GND je međunarodna mjerodavna datoteka za organizaciju ličnih imena, predmetnih naslova i korporativnih tijela iz kataloga. Koristi se uglavnom za dokumentaciju u bibliotekama, a sve više i u arhivima i muzejima. GND-om upravlja Njemačka nacionalna biblioteka (njemački: Deutsche Nationalbibliothek; DNB) u saradnji sa raznim regionalnim bibliotečkim mrežama u Evropi njemačkog govornog područja i drugim partnerima. GND potpada pod Creative Commons Zero (CC0) licencu.

GND specifikacija pruža hijerarhiju entiteta i podklasa visokog nivoa, korisnu u bibliotečkoj klasifikaciji, i pristup nedvosmislenoj identifikaciji pojedinačnih elemenata. Sadrži i ontologiju namijenjenu predstavljanju znanja u semantičkom webu, dostupnu u RDF formatu.

GND je postao operativan u aprilu 2012. i integriše sadržaj sljedećih ovlaštenih fajlova, koji su u međuvremenu ukinuti:

Na njega se pozivaju identifikatori pod nazivom GND-ID .

U vrijeme njegovog uvođenja 5. aprila 2012., GND je držao 9.493.860 datoteka, uključujući 2.650.000 personaliziranih imena. 

Tipovi GND entiteta visokog nivoa[uredi | uredi izvor]

Postoji šest glavnih tipova GND entiteta: [1]

Tip njemački (službeni) (prijevod)
str Person osoba
k Körperschaft korporativno tijelo
v Veranstaltung događaj
w Werk rad
s Sachbegriff aktuelni termin
g Geografikum geografsko ime mjesta

Također pogledati[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]