Irmena Čičikova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Irmena Čičikova
Irmena Čičikova na Berlinalu 2018.
Rođenje
Irmena Čičikova

(1984-05-22) 22. maj 1984 (39 godina)
ZanimanjeGlumica

Irmena Čičikova bugarska je glumica u pozorištu, televiziji i filmu. Rođena je 22. 5. 1984. godine u Plovdivu, Bugarska.

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Odrasla je u Plovdivu gdje je pohađala srednju školu francuskog jezika "Antoine de Saint Exupery", gdje je diplomirala 2003. prije nego što se preselila u Sofiju, Bugarska, kako bi završila školovanje na Nacionalnoj akademiji za pozorišnu i filmsku umjetnost Krastyo Sarafov pod vodstvom profesora Margarite Mladenova i Ivana Dobčeva. Studirala je i moderni grčki. Njene diplomske predstave uključivale su Tri sestre Antona Čehova u režiji Margarite Mladenove i Dakota / Riječi u lancima Jordija Galcerana u režiji Stiliana Petrova. Nakon što je diplomirala 2008. godine, postala je slobodna glumica sa punim radnim vremenom.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Čičikova je debitovala na profesionalnoj sceni u Umjetnosti pometanja stvari pod tepih (2008), predstavi prema Scenama iz braka Ingmara Bergmana, u ulozi Marianne, za koju je nominirana na IKAR-u (2009) i nagradu za najbolju žensku ulogu za glavnu ulogu na dodjeli pozorišnih nagrada ASKEER (2009). Postigla je kritički i komercijalni uspjeh na sceni. Nakon toga nastupa u Nirvani (2009), a narednih godina gostuje u Kanadi i Francuskoj sa predstavom Konstrukcija oslobođene imaginacije (2010) prema djelima Eugènea Ionescoa. Zatim je nastupila u Lov na patke (2012) Aleksandra Vampilova u Bugarskom narodnom pozorištu "Ivan Vazov". Godine 2012. pojavila se u filmu Ja sam ti (2012) za koji je dobila pohvale kritike i osvojila glavnu žensku nagradu na Nacionalnom filmskom festivalu Zlatna ruža (2012). Godine 2014. pojavila se u Viktoriji (2014) kao Boryana, majka djeteta po imenu Viktoria koje je rođeno bez pupčane vrpce, koji je premijerno prikazan na Svjetskom takmičenju Sundance Film Festivala u januaru.[2] Slijedeće godine pojavila se u Sound Hunters (2015).

Film[uredi | uredi izvor]

Irmena Čičikova se pojavila u svom prvom dugometražnom filmu, Staklena rijeka (2010). Prvu glavnu ulogu ostvarila je 2012. godine u kojoj je, zajedno sa Janet Spasovom, glumila dve žene po imenu Yura i Adriana, u filmu Petra Popzlateva Ja sam ti (2012). Krajem iste godine počela je snimati Viktoriju (2014) i Sound Hunters (2015), prve odabrane za svjetsku premijeru u službenom svjetskom takmičenju na Sundance Film Festivalu 2014. godine. Radnja filma Viktorija smještena je u Bugarsku tokom pada komunizma, miješajući satiru, nadrealizam i dramu.[3] Chichikova igra bibliotekarku po imenu Borjana koja nenamerno postaje majka kćerke Viktorije, kojoj nedostaje pupčana vrpca i tako odmah privlači pažnju države, sprječavajući njenu porodicu da pobjegne iz zemlje. Priča odjekuje društvenom i kulturnom tranzicijom iz komunizma u demokratiju i emocionalnim putovanjem od mržnje do ljubavi.[4]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi izvor]

  • Zajednička nagrada filmskog festivala Zlatna ruža (2012) za glavnu žensku ulogu, sa Janet Spassovom, za ulogu Yure i Adriane u filmu Ja sam ti (2012), reditelja Petra Popzlateva.
  • Nagrada Askeer (2009) za glavnu žensku ulogu Marianne u filmu Umetnost pometanja stvari pod tepih (2009), u režiji Desislave Špatove.
  • Treća nagrada na Nacionalnom festivalu malih pozorišnih formi u Vraci, Bugarska, za glavnu žensku glumicu u Umetnosti pometanja stvari pod tepih (2009), u režiji Desislave Špatove.
  • Pozorišne nagrade IKAR (2009.) nominacija za najbolju sporednu glumicu za ulogu Marijane u Umetnosti pometanja stvari pod tepih (2009.), u režiji Desislave Špatove.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Cinefish.bg Irmena Chichikova
  2. ^ Viktoria: Sundance Review
  3. ^ Film Review: 'Viktoria'
  4. ^ "Viktoria Synopsis at Speechless Film Festival". Arhivirano s originala, 6. 10. 2016. Pristupljeno 21. 2. 2016.