Isabel Martínez de Perón

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
María Estela Martinez de Perón
Rođenje (1931-02-04) 4. februar 1931 (93 godine)
La RiojaArgentina

María Estela Martínez de Perón (rođena u 4. februara 1931 u argentinskom gradu Rioji) bolje poznata kao Isabel Martínez de Perón je treća supruga argentinskog predsjednika Juan Peróna te je nakon njegove smrti služila kao predsjednik Argentine od 1. jula 1974. do 24. marta 1976.

Juan Peron je Isabelu Peron upoznao 1950-ih u izgnanstvu u Panami, gdje je Isabela radila kao plesačica u noćnom klubu. Oženio ju je 1960. godine u Španiji.

Kada se Peron 1973. vratio u Argentinu i kandidirao za predsjednika, odabrao je Isabelu Peron kao potpredsjedničkog kandidata. Peron se nadao da će je narod prihvatiti isto kao što je bio prihvatio Evu Peron, ali to s Isabelom nije bio slučaj.

Nakon smrti muža je naslijedila njegov položaj, ali se ispostavilo da nema nikakvog autoriteta. Argentina je sve više tonula u glib terorizma i ekonomske krize, a peronistički pokret se podijelio na lijevu i desnu frakciju čiji su obračunali eskalirali u prljavi rat.

Godine 1976. ju je zbacila vojska i pet godina držala u kućnom pritvoru. Nakon toga je otišla u izgnanstvo u Španiju.

Godine 2006. je u Argentini započela istraga zbog njene umiješanosti u likvidacije i nestanke ljevičarskih političara i aktivista. 12. janura 2007. je uhapšena u Madridu temeljem argentinskog naloga za hapšenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]