Istočna hemisfera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Položaj Istočne hemisfere

Istočna hemisfera je geografski pojam za polovinu Zemlje koja se nalazi istočno od početnog ili nultog meridijana (koja prolazi Greenwichom, London, Ujedinjeno Kraljevstvo) i zapadno od antimeridijana (koji se prostire od jednog do drugog pola i presjeca Tihi okean i relativno mali dio kopna). Također se koristi za označavanje Afroevroazije (Afrika i Evroazija) i Australije, za razliku od zapadne hemisfere, koja uglavnom obuhvata Sjevernu i Južnu Ameriku. Istočna hemisfera se također može nazvati i orijentalna hemisfera. Pored toga, može se koristiti u kulturnom ili geopolitičkom smislu kao sinonim za Stari svijet.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Gotovo savršena zamišljena kružnica (Zemlja nije pravilna sfera), provučena kroz polove, a koja bi dijelila istočnu od zapadne Zemljine hemisfere može biti proizvoljna i rezultat je dogovora za razliku od Ekvatora koji ne može biti proizvoljan i koji dijeli sjevernu od južne hemisferu. Glavni meridijan na 0° geografske dužine i antimeridijan, na 180° geografske dužine, su konvencionalno prihvaćene granice jer dijele istočne od zapadnih geografskih dužina. Ova konvencija uspostavljena je 1884. na Međunarodnoj konferenciji o meridijanima održanoj u Washingtonu, gdje su usvojeni standardni vremenski koncepti predloženi od kanadskog željezničkog inženjera Sandforda Fleminga.

Slijedom toga, meridijan od 20° zapadne geografske dužine dijametralno je suprotan meridijanu koji je na 160° istočne geografske dužine i često su izvan fizičkih i navigacijskih ruta.[1][2]

Središte istočne hemisfere nalazi se u Indijskom okeanu na raskrižju ekvatora i 90. meridijana, 910 km zapadno od Indonezije, unutar područja devedesetog istočnog grebena. Najbliže kopno je ostrvo Simeulue na 2°35' sjeverne geografske širine i 96°05′ istočne geografske dužine.

Kopnena masa istočne hemisfere veća je od one zapadne, i ima široku raznolikost staništa.

Demografija[uredi | uredi izvor]

Od ukupne svjetske populacije 82% stanovništva živi na Istočnoj hemisfera dok preostalih 18% živi na Zapadnoj polulopti.[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Koordinate: 0°S 90°E / -0°N 90°E / -0; 90

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Olson, Judy M. "Projecting the hemisphere Archived 2007-08-14 na Wayback Machine", ch. 4 from Matching the map projection to the need Archived 2007-08-18 na Wayback Machine; Robinson, Arthur H. & Snyder, John P., eds. 1997. Bethesda, MD: Cartography and Geographic Information Society, American Congress on Surveying and Mapping.
  2. ^ "Eastern Hemisphere". Merriam-Webster's Geographical Dictionary, 3rd ed. 2001. Springfield, MA: Merriam-Webster, Inc., str. 340.
  3. ^ How Much of Humanity is in Your Hemisphere? - Brilliant Maps