Ivan Antun Zrinski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ivan Antun Zrinski (na mađarskom: Zrínyi János Antal), (Ozalj(?), 1651. - Graz, 11. novembra 1703.), hrvatski plemić iz porodice Zrinski.


Punim imenom Ivan IV. Antun Baltazar Zrinski bio je jedini sin hrvatskog bana Petra Zrinskog i njegove žene Katarine rođ. Frankopan. Obrazovao se u Pragu, Češka, i stekao visoku naobrazbu, o čemu govore podaci da je govorio čak sedam stranih jezika.

U vrijeme dok je njegov otac bio na čelu urote protiv hrvatsko-ugarskog kralja Leopolda, bio je još dijete. Nakon propasti urote, kada su konfiskovani svi posjedi njegova oca, među kojima i oni u Međimurju, odnosno Čakovcu, bio je prema mišljenju Bečkog dvora stalna opasnost.

U vrijeme dok je u bitki kod Slankamena 1691. godine, pogođen metkom u leđa, poginuo njegov bratić Adam Zrinski, Ivan Antun je već godinama trunuo u austrijskim kazamatima. Iako lojalan kralju, služivši kao oficir u njegovoj vojsci i istaknuvši se u mnogim bitkama, stalno je bio praćen i sumnjiv kao njegov neprijatelj, pa je godine 1683. optužen zbog veleizdaje i zatvoren.

Dvadeset je godina proveo po austrijskim zatvorima, a tada, iscrpljen i bolestan, Ivan Antun Zrinski umire od zapaljenja pluća u Grazu, 11. novembra 1703. godine. Tajno je pokopan u grobnici ispod crkve dominikanskog samostana u Grazu. Njegovi su posmrtni ostaci 1944. godine prenijeti su u Katedralu Blažene Djevice Marije u Zagrebu.

Smrću ovog mučenika ugasio se rod stare i slavne hrvatske plemićke porodice Zrinski.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]