Idi na sadržaj

Ivan Antun Zrinski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ivan Antun Zrinski (mađarski: Zrínyi János Antal; 1651 – 11. novembar 1703) bio je hrvatski plemić iz porodice Zrinski.

Punim imenom Ivan IV Antun Baltazar Zrinski bio je jedini sin hrvatskog bana Petra Zrinskog i njegove žene Katarine rođ. Frankopan. Obrazovao se u Pragu, Češka, i stekao visoku naobrazbu, o čemu govore podaci da je govorio čak sedam stranih jezika.

U vrijeme dok je njegov otac bio na čelu zavjere protiv hrvatsko-ugarskog kralja Leopolda, bio je još dijete. Nakon propasti zavjere, kada su konfiskovani svi posjedi njegovog oca, među kojim i oni u Međimurju, odnosno Čakovcu, bio je prema mišljenju Bečkog dvora stalna opasnost.

U vrijeme dok je u bici kod Slankamena 1691, pogođen metkom u leđa, poginuo njegov bratić Adam Zrinski, Ivan Antun je već godinama trunuo u austrijskim zatvorima. Iako lojalan kralju, služivši kao oficir u njegovoj vojsci i istaknuvši se u mnogim bitkama, stalno je bio praćen i sumnjiv kao njegov neprijatelj, pa je 1683. optužen zbog veleizdaje i zatvoren.

Dvadeset godina proveo je po austrijskim zatvorima, a tada, iscrpljen i bolestan, Ivan Antun Zrinski umire od zapaljenja pluća u Grazu, 11. novembra 1703. Tajno je pokopan u grobnici ispod crkve dominikanskog samostana u Grazu. Njegovi posmrtni ostaci su 1944. prenijeti u Katedralu Blažene Djevice Marije u Zagrebu.

Njegovom smrću ugasio se rod hrvatske plemićke porodice Zrinski.