Ivan IV, kralj Portugala

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivan IV
JoaoIVPortugal.jpg
Kralj Portugala
Vladavina 1. decembar 1640 - 6. novembar 1656
Prethodnik Filip III
Nasljednik Alfons VI
Supružnik Luisa de Guzmán
Djeca Teodozije, princ od Brazila
Ivana, princeza od Beire
Katarina Portugalska
Alfons VI, kralj Portugala
Petar II, kralj Portugala
Dinastija Bragança
Otac Teodozije II, vojvoda Bragançe
Majka Ana de Velasco y Girón
Rođenje 18. mart 1603
Smrt 6. novembar 1656

Ivan IV (portugalski: João - Žoao; 18. mart 1603 - 6. novembar 1656) je bio prvi portugalski kralj iz dinastije dinastije Bragança.

Prije dolaska na prijestolje bio je poznat kao vojvoda Bragançe, pošto je tu titulu naslijedio od svoga oca, vojvode Teodozija II. Majka mu je bila Ana de Velasco y Girón, a od nane Katarine (koja je bila unuka portugalskog kralja Emanuela I i koja je učestvovala u borbi za prijestolje) je naslijedio nasljedna prava na portugalsku krunu.

Krunisan je za portugalskog kralja dvije sedmice nakon ustanka, 1. decembra 1640. godine, kojim je svrgnut prethodni kralj, Filip III (također španski kralj kao Filip IV). Nakon tog ustanka Portugal je ponovo stekao de facto nezavisnost. Španski kralj se portugalske krune odrekao tek 1668.