Idi na sadržaj

Ivica Matić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ivica Matić
Rođenje (1948-05-13) 13. maj 1948.
Smrt28. oktobar 1976(1976-10-28) (28 godina)
Zanimanjerežiser, scenarist
NagradeFestival jugoslavenskog igranog filma u Puli – Specijalna zlatna arena  ; Međunarodni filmski festival u Montrealu 1990. – Nagrada ekumenskog žirija, Nagrada FIPRESCI, Posebna velika nagrada žirija

Ivica Matić (Vareš, 13. maj 1948 – Sarajevo, 28. oktobar 1976) bio je bosanskohercegovački i jugoslavenski filmski scenarist i režiser, najpoznatiji po svom jedinom dugometražnom igranom filmu Žena s krajolikom. Matić, koji je prije toga režirao preko tridesetak kratkih i dokumentarnih filmova, za vrijeme produkcije filma Žena s krajolikom iznenada je preminuo. Njegovi prijatelji su od snimljenih materijala trinaest godina kasnije sastavili verziju koja je prikazana na Pulskom festivalu gdje je posthumno osvojio Specijalnu zlatnu arenu. U filmu Žena s krajolikom, pojavljuju se i imaju značajnu ulogu slike Ismeta Ajanovića, jednog od najbitnijih prestavnika naivne umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 13. maja 1948. godine u selu Ivančevo, općina Vareš. Već kao srednjoškolac počinje se baviti filmom, a od 1968. započinje s profesionalnim radom na Televiziji Sarajevo kao snimatelj. Uporedo, ostvaruje se kao autor izuzetnih amaterskih ostvarenja, te djeluje unutar Kino kluba Sarajevo, a povremeno je aktivan i u akademskom Foto klub i Kino klubu, te filmskom klubu Riječi mladih.[1] Godine 1976. godine diplomira na Odsjeku za kameru Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Snimio je dugometražni film, Žena s krajolikom koji predstavlja jedno od značajnih umjetničkih ostvarenja bosanskohercegovačke kinematografije. Pored dugometražnog filma, snimio je više kratkih i dokumentarnih filmova. Za film Žena s krajolikom dobio je više međunarodnih nagrada.

Iznenada je preminuo u Sarajevu 3. oktobra 1976. u svojoj 28. godini.[2]

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine ponovo je uspostavilo 2003. godine priznanje Nagrada "Ivica Matić" koja se do 1992. dodjeljivala za doprinos bosanskohercegovačkom filmu. Nagrada "Ivica Matić" dodjeljuje se članu ili članovima Udruženja za istaknuto filmsko djelo u toj godini, te članu Udruženja za ukupan doprinos bosanskohercegovačkoj kinematografiji.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Vremeplov". Opća biblioteka Vareš. Pristupljeno 3. 2. 2020.
  2. ^ "Ivica Matić". Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. . Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 15. 12. 2021.
  3. ^ "Nagrada Ivica Matić". BH film. Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini. Arhivirano s originala, 7. 4. 2022. Pristupljeno 15. 12. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]