Jajačka sahat-kula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Jajačka sahat-kula

Jajačka sahat-kula se nalazi u Gornjem Gradu, u Gornjoj mahali u Jajcu. Kula je sagrađena u srednjem vijeku, kao isturena kula ispred jajačke tvrđave. Pretpostavlja se da je građena u vrijeme gradnje obora, u periodu vladavina Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Kula je sačuvala u cjelini karakter srednjovjekovne ulazne kule prema podgrađu. To je jasno vidljivo po staroj jajačkoj stambenoj aglomeraciji, ali i po karakteru i položaju ovog objekta.

Naziv sahat-kula nije adekvatan ovoj građevini jer nema nikakvih zvaničnih podataka o satu koji je eventualno stajao na tom mjestu, niti je toranj sagrađen sa tom namjenom. I Basler također navodi da nema podataka da je na njoj ikada stajao sat [1], mada se prema kazivanjima izvjesnog Hadže Šećerćehajića navodi podatak da je objekt ustvari za vrijeme osmanske uprave preinačen u sahat-kulu i da je satni mehanizam bio okačen iznad kapije, na luku sa istočne strane. O održavanju sata brinula se porodica Šeherćehajića, čija se kuća nalazila u blizini. Nakon okupacije Bosne i Hercegovine, austrougarski vojnici su odnijeli sat i zvono [2].

Dodatno jajačka sahat-kula se i po svojoj visini i proporcijama razlikuje od tipičnih sahat-kula izgrađenih u Bosni i Hercegovini u to doba te je jedinstven objekat u ovoj kategoriji objekata u Bosni i Hercegovini.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Sahat-kula u Jajcu predstavlja tipičan fortifikacioni objekt. U osnovi predstavlja nepravilni pravougaonik dimenzija 10,50 x 9,00 m. Zidovi su od lomljenog kamena, ne nekim mjestima debljine i do 3,50 m. Kao vezivno sredstvo korišten je hidraulični krečni malter. Objekt je u cjelini pokriven strmim četverovodnim krovom sa drvenom šindrom kao krovnim pokrivačem. Ima dvoja lučno zasvedena vrata, jedna sa istočne, a druga sa zapadne strane kroz koja se ulazi u centralni prostor velike visine. Na zidnim platnima vidljive su intervencije koje potiču iz različitih perioda. [3]

Sahat-kula je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Basler ; Prijedlog za konzervaciju-vlasništvo općine Jajce
  2. ^ Dr. Ćurić, Hajrudin ; 1972
  3. ^ Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine; [1]