Jakob Finci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jakob Finci
Rođenje

1. oktobar 1943.

Rab, Hrvatska
Nacionalnost Jevrej, Bosna i Hercegovina
Zanimanje Ambasador

Jakob Finci (1. oktobar 1943, Rab-) je bio ambasador Bosne i Hercegovine u Švicarskoj. Nakon gimnazije, završio je Pravni fakultet u Sarajevu i od 1966. radi kao pravnik - stručnjak za međunarodno trgovinsko pravo.

1991. je bio jedan od inicijatora obnove jevrejskog kulturnog, prosvjetnog i humanitarnog društva La benevolencija i prvi njegov potpredsjednik. Na dužnosti predsjednika ovog društva nalazi se od 1993. 1995. je izabran za prvog predsjednika Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine. Potpredsjednik je asocijacije FONDEKO i član asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. Od septembra 1996. do aprila 2000. se nalazi na dužnosti izvršnog direktora Otvorenog društva BiH - Soroš fondacije za Bosnu i Hercegovinu. Od 2000. godine do 2008. bio je prvi direktor Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine. Od 2008. je ambasador Bosne i Hercegovine za Švicarsku. Specijalista je za trgovačko pravo, privatizaciju i organizaciju humanitarnog rada. Održao je niz predavanja o ovim temama i sudjelovao na brojnim međunarodnim skupovima i konferencijama.

Finci trenutno obavlja funkciju predsjednika Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Jakob Finci koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.