Jakob Roggeveen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jakob Roggeveen
Rođenje

1. februar 1659.

Middelburg, Holandija
Smrt

31. januar 1729.

Middelburg, Holandija
Ruta Roggeveenovog putovanja 1721 - 1723

Jakob Roggeveen (1. februar 1659. - 31. januar, 1729. godine) je bio holandski istraživač, poslat da pronađe Terru Australis, no umjesto toga slučajno je pronašao Uskršnje ostrvo.

Njegov otac, Arent Roggeveen, bio je matematičar s mnogo znanja iz područja astronomije, geografije, kao i teorije navigacije. Bio je okupiran proučavanjem mitskog kontinenta Terre Australis, te je čak dobio pečat za istraživačko putovanje; no tek je njegov sin, u dobi od 62 godine, sakupio tri broda i krenuo na ekspediciju.

Prije nego što je otputovao, vodio je vrlo zaposlen život. 30. marta 1683. godine postao je javni bilježnik Middelburga (glavnog grada pokrajine Zeeland, u Holandiji, gdje se rodio). Doktorirao je pravo 12. augusta 1960. hodine na Univerzitetu u Harderwijku, te radio od 1707. do 1714. godine kao Raadsheer van Justitie ("Lord Vijeća Pravde") u Bataviji (današnjoj Jakarti). 1715. godine vraća se u Middelburg.