Idi na sadržaj

Jasmin Imamović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jasmin Imamović
Gradonačelnik Tuzle
Vrijeme na dužnosti
februar 2001 – 1. decembar 2022.
PrethodnikSelim Bešlagić
NasljednikZijad Lugavić
Lični podaci
Rođenje8. oktobar 1957
Brčko, SFRJ
NacionalnostBošnjak
Politička strankaSDP
VjeraIslam

Jasmin Imamović (rođen 8. oktobra 1957) bosanskohercegovački je političar i književnik. Nekadašnji je gradonačelnik Tuzle i aktuelni član Predsjedništva i Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.[1][2]

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Piše romane, novele, eseje, scenarije i radio drame. Romani "Ubijanje smrti" (1994) i "Besmrtni jeleni" (1996) nagrađeni su Prvom nagradom na tradicionalnom međunarodnom skupu izdavača i kulturnih fondacija održanom u Pazinu u maju 1999. Kao pravnik objavio je tri knjige i dvadesetak radova iz oblasti evidencije nekretnina i stvarnih prava na njima. Djela su mu prevođena na engleski, poljski, njemački i francuski jezik.

Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine i predsjednik Organizacionog odbora tuzlanskih književnih susreta "Cum grano salis". Inicijator je nagrade "Meša Selimović" koja je utemeljena 2001. godine. Dodjeljuje se u okviru književnih susreta "Cum grano salis" u Tuzli.

Živi i radi u Tuzli.

Djela

Reference

  1. ^ "Biografija - Grad Tuzla". grad.tuzla.ba. Grad Tuzla. 19. 11. 2014. Pristupljeno 16. 3. 2018.
  2. ^ "CIN: Imovina političara Jasmin Imamović". cin.ba. Centar za istraživačko novinarstvo - CIN. Pristupljeno 16. 3. 2018.