Jean de La Fontaine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Jean de La Fontaine
Jean de La Fontaine.jpg
Rođenje (1621-07-08) 8. juli 1621.
Château-Thierry, Francuska
Smrt 13. april 1695(1695-04-13) (73 god.)
Pariz, Francuska

Jean de La Fontaine (Château-Thierry, 8. juli 1621. - Pariz, 13. april 1695.), francuski književnik iz 17. vijeka

Ogledao se u svim književnim vrstama, a glavna su mu djela "Basne i bajke", "Pripovijetke u stihu". Od antičkih pisaca preuzeo je okosnicu, a basnu osvježuje elementima drame, satire i poezije. Životinje njegovih basni kriju pod svojom kožom sve ljudske slabosti. Njegove basne vrlo su poznate i smatraju se remek djelima svjetske književnosti. Inspirirane su Ezopom, Horacijem i staroindijskom književnosti kao Pančantantra.

Prvo djelo od 124 basne izašlo je 31. marta 1668. godine pod nazivom "Ezopove basne", a bile su posvećene Luju, Velikom Dauphinu, sinu Luja XIV. Basne su bile jako dobar izbor za čitanje: imale su ritam, pisane su u rimi, prirodne i lake za čitanje, tipično francuske. Njegove basne nisu samo priče za djecu već i za odrasle. U njegovim basnama često stradaju dobri (jer nisu dovoljno lukavi), a pobjeđuju pametni i spretni (makar bili i zli). Obrazovaniji ljudi su uspjeli i citirati stotine La Fontaineovih rečenica. Poštanske marke sa njegovom slikom i njegovim basnama izdane su 1995. godine u Francuskoj.

U intervalima tokom života izašla su ostala izdanja njegovih basni. Posljednja je izašla 1693. godine. Član Académie française (Francuske akademije) postao je 1683. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]