Idi na sadržaj

Jean de La Fontaine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jean de La Fontaine
Rođenje (1621-07-08) 8. juli 1621.
Château-Thierry, Francuska
Smrt13. april 1695(1695-04-13) (73 godine)
Pariz, Francuska

Jean de La Fontaine (Château-Thierry, 8. juli 1621. - Pariz, 13. april 1695.), francuski književnik iz 17. vijeka

Ogledao se u svim književnim vrstama, a glavna su mu djela "Basne i bajke", "Pripovijetke u stihu". Od antičkih pisaca preuzeo je okosnicu, a basnu osvježuje elementima drame, satire i poezije. Životinje njegovih basni kriju pod svojom kožom sve ljudske slabosti. Njegove basne vrlo su poznate i smatraju se remek djelima svjetske književnosti. Inspirirane su Ezopom, Horacijem i staroindijskom književnosti kao Pančantantra.

Prvo djelo od 124 basne izašlo je 31. marta 1668. godine pod nazivom "Ezopove basne", a bile su posvećene Luju, Velikom Dauphinu, sinu Luja XIV. Basne su bile jako dobar izbor za čitanje: imale su ritam, pisane su u rimi, prirodne i lake za čitanje, tipično francuske. Njegove basne nisu samo priče za djecu već i za odrasle. U njegovim basnama često stradaju dobri (jer nisu dovoljno lukavi), a pobjeđuju pametni i spretni (makar bili i zli). Obrazovaniji ljudi su uspjeli i citirati stotine La Fontaineovih rečenica. Poštanske marke sa njegovom slikom i njegovim basnama izdane su 1995. godine u Francuskoj.

U intervalima tokom života izašla su ostala izdanja njegovih basni. Posljednja je izašla 1693. godine. Član Académie française (Francuske akademije) postao je 1683. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]