Jednošinska željeznica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Jednošinska željeznica ili eng. Monorail (od riječi "mono", što znači "jedan" i "rail", što znači šina ili tračnica) je vrsta željeznice kod koje se kolosijek sastoji od samo jedne šine ili grede.

Kolokvijalno, pojam "jednošinska željeznica" često se krivo koristi za opisivanje bilo kojeg oblika nadzemne željeznice, odnosno, izraz se odnosi na stil pruge, čak i ako ima dvije ili više šina.[1]

Izraz "monorail" potječe od njemačkog inženjera Eugena Langena 1897. Jednošinske željeznice su sistem željezničkih vozila s jednom šinom, koji se upotrebljavaju kao putnička ili teretna vozila, a često se koriste i za transport do aerodroma, te u metroima srednjeg kapaciteta.

Jednotračni vlakovi mogu biti slični lakim željezničkim vozilima i mogu se koristiti zajedno s konvencionalnim sistemima podzemne željeznice.

Tračnice jednotračnih vlakova razlikuju se od tramvajskih i lakih željezničkih sustava po tome što su uvijek odvojene od ostalog saobraćaja i pješaka, te ne koriste pantografe.

Nude određene prednosti u odnosu na klasične vlakove, autobuse i automobile, poput izbjegavanja prometnih gužvi i pružanja boljeg pogleda.

Metro-linija 15 u gradu Sao Paulo, u Brazilu, jedna je od najprometnijih jednošinskih linija na svijetu.

Maglev sistemi kao što su Transrapid i Linimo smatraju se jednošinskom željeznicom, zbog malog raspona između voznih šina, prema kriterijima Monorail societyja.

Jednotračni vlakovi su često zastupljeni u popularnoj kulturi, uključujući filmove, televizijske emisije i video igre.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Quite often, some of our friends in the press and public make the assumption that any elevated rail or peoplemover is a monorail". Monorails.org. Pristupljeno 11. 9. 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi izvor]