Juana Enríquez

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Juana Enriquez)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Juana Enríquez
Supružnik Ivan II
Djeca Ferdinand II
Ivana Aragonska
Otac Fadrique Enríquez, grof od Muelbe i Ruede
Majka Mariana de Córdoba
Rođenje 1425
Smrt 13. februar 1468

Juana Enríquez de Córdoba (1425 -13. februar 1468) je bila druga supruga Ivana II Aragonskog, tokom toga braka kraljica Aragona, te jedna od najuticajnijih žena u španskoj historiji, iako ne najpopularnija.

Vodila je porijeklo od kastiljskog plemstva. Bila je kćerka Fadriquea Enríqueza, grofa od Melbe i Ruede, i Mariane de Córdoba.

Za Ivana II Aragonskog udala se u aprilu 1444. godine, nakon smrti njegove prve supruge i suvladarice Blanke I Navarske. Brak sa Blankom I donio mu je pravo na navarsku krunu, koju je nakon Blankine smrti odbijao prepustiti njihovom sinu, Karlu, princu od Viane. Juana je podržavala Ivana II u njegovoj namjeri da zadrži navarsku krunu, zbog čega je njen odnos sa muževom djecom iz prvog braka, zakonskim nasljednicima navarske krune, Karlom i Blankom, bio konstantno napet. Karlo i Blanka su oboje umrli mladi, pod sumnjivim okolnostima, a za njihovu smrt kroz historiju se okrivljavala njihova maćeha Juana.

Juana je bila majka Ferdinanda II Aragonskog, koji je putem braka sa Izabelom I vladao kao Ferdinand V Kastiljski. Preko njega Juana je predak današnjih evropskih monarha.

Popularna kultura[uredi | uredi izvor]

U filmu Dani gnjeva "de Córdoba", prezime Juanine majke, se predstavlja kao jevrejsko prezime. Juanin sin i snaha, poznati kao Katolički kraljevi, protjerivali su i mučili španske Jevreje i muslimane, ali zna se da su i sami bili jevrejskog porijekla.