Junus-paša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Junus-paša bio je osmanlijski državnik, veliki vezir Osmanlijskog Carstva i bosanski sandžak-beg od 1513. do 1515, kad je smijenjen s položaja. Godine 1517. imenovan je velikim vezirom da bi 13. septembra iste godine bio pogubljen.[1]

Vrijeme u kojem je Junus-paša obavljao visoke funkcije u Osmanlijskom Carstvu poznato je i kao vrijeme velikog bošnjačkog utjecaja na dvoru. tako da ne treba čuditi što su brojni Junus-pašini prethodnici i nasljednici na funkciji velikog vezira bili Bošnjaci.

Dok je bio bosanski sandžak-beg, osvojio je tvrđave Tijesnu i Sokol 1513, a sljedeće godine s bosanskom vojskom pridružio se osmanskoj vojsci u Anadoliji, gdje su nakon toga ratovali protiv Perzije.

Kao sandžak-beg Bosne, dao je sagraditi džamiju u Žepi. Iza sebe je ostavio brojne vakufe, od kojih je najpoznatiji njegova džamija, poznata i kao Kuršumlija, u Tarakliju u Anadoliji.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ramić, Jusuf. "bosanski namjesnici turskog (osmanskog) doba u egiptu" (PDF). Glasnik IZ. line feed character u |title= na mjestu 20 (pomoć)
  • Vedad Bišćević, Bosanski namjesnici osmanskog doba (1463–1878), Sarajevo, 2006.
  • Salih Sidki Hadžihuseinović Muvekit, Povijest Bosne, knjiga I, Sarajevo, 1999.