Kasiopeja (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
kralj Etiopije Kefej i kraljica Cassiopeia zahvaljuju Perzeju na oslobađanju njihove kćerke Andromede, slikaː La Délivrance d'Andromède (1679) autorː Pierre Mignard, galerija Louvre

Kasiopeja (grč. Κασσιε/οπεια, Kassie/opeia = ona čije riječi nadmašuju) bila je Andromedina majka i Kefejeva žena.[1]

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Posejdonov bijes[uredi | uredi izvor]

Kasiopeja je bila prekrasna, ali arogantna i tašta. Često je prikazivana na tronu kako se igra svojom kosom. Hvalila se da su i ona i njena kćerka Andromeda ljepše od Nerejida, prekrasnih morskih nimfi, kćerki morskog boga Nereja. Ovo je rasrdilo Posejdona koji je odlučio uništiti njenu zemlju Etiopiju. Druga verzija mita donosi da je Posejdon poslao morsko čudovište Keta da uništi zemlju ili ju je sam Posejdon poplavio.

Pokušavši izbjeći takvu sudbinu, Kefej i Kasiopeja savjetovali su se s mudrom amonskom proročicom koja im je rekla da je jedini način izbjegavanja katastrofe žrtvovanje njihove kćerke Andromede. Privezali su je za stijenu na obali, a Perzej je, pošto je odsjekao Gorgoninu glavu, rekao da će je spasiti ako je potom dobije za ženu. Roditelji su pristali, a on je tom čudovištu također odsjekao glavu i oženio je.

Andromeda i Perzej[uredi | uredi izvor]

Perzej je oženio Andromedu usprkos Fineju kojem je bila obećana. Na vjenčanju je među njima došlo do svađe među dvojicom, a Finej je sa svojim ljudima napao Perzeja koji je prijateljima ubrzo rekao da skrenu pogled. Izvadio je Gorgoninu glavu, a Finej se, nakon što je vidio glavu, pretvorio u kamen, zajedno sa svojim ljudima.

Druga verzija mita govori da je Kasiopeja potakla Agenora da se bori za Andromedu, ali ga je Perzej pobijedio.

Sazviježđe[uredi | uredi izvor]

Nakon svoje smrti, Kefej, Perzej, Andromeda i Kasiopeja smješteni su na nebo. Posejdon je smatrao da Kasiopeja još ne može pobjeći svojoj kazni te ju je smjestio kao sazviježđe na nebu u blizini Sjevernog pola gdje kruži naglavačke polovinu vremena (cirkumpolarno sazviježđe).

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Cassiopeia the Ethiopian Queen, the Seated Woman" (jezik: engleski). line feed character u |title= na mjestu 11 (pomoć)