Katowice

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Katowice
Središte Katowica
Središte Katowica
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaPoljska Poljska
 • GradonačelnikPiotr Uszok
Površina
 • Ukupno164,67 km2
Stanovništvo (2014)
 • Ukupno304.362
Poštanski broj40-001, 40-999
Pozivni broj+48 32
Veb-sajtwww.um.katowice.pl

Katowice su značajan grad na jugu Poljske i 10. najmnogoljudniji grad u državi. Nalazi se u historijskoj regiji Gornja Šleska, na rijekama Kłodnica i Rawa. Od 1.1. 1999. Katowice su središte Šleskog vojvodstva. Grad se nalazi unutar poljske Gornjošleske industrijske regije i centar je velikog metropolitanskog područja.

Populacija (mjerena u 2014. godini) iznosi 304,362 stanovnika, a cijela aglomeracija oko 3,5 miliona.

Historija[uredi | uredi izvor]

Područje oko Katowica, Gornja Šleska (ponekad Silesija), bijaše naseljena od prastarih vremena. Prvi vladari pripadaju dinastiji Pjastovića koje su kasnije zamijenili Habsburgovci. Grad je osnovan u 19. vijeku, u periodu vladavine Prusa, a sam status zadobio je 1865. Naseljene Nijemcima, Šlesima, Židovima i Poljacima, Katowice postaju dio Druge Poljske republike, što je uslijedilo Šleskim ustankom koji je zahvatio ovo područje između 1918. i 1921. –U noći 16. na 18. osmog mjeseca godine 1919 slomljen je prvi šleski ustanak. Cijeli administrativni distrikt ušao je u zonu vojnih operacija. Nakon trećeg ustanka (slomljenog 2. maja 1921.) Poljska u 10 mjesecu dobija dio Gornje Šleske s Katowicama koje postaju glavni grad Šleske provincije, sa vlastitim seymom (vidi Poljaci) i blagajnom.

Grad svoj razvoj zahvaljuje velikim zalihama uglja u obližnjem planinskom području, što mu je omogućilo da razvije čeličnu industriju. U novije doba dolazi do ekonomskih reformi, teška industrija polako prepušta rudu malom biznisu.

Između godine 1953 i 1956 grad su poljski komunisti preimenovali u Stalinogród (Staljinov grad).


Distrikti[uredi | uredi izvor]

Distrikti Katowica

I. Zespół dzielnic śródmiejskich

II. Zespół dzielnic północnych

III. Zespół dzielnic zachodnich

IV. Zespół dzielnic wschodnich

V. Zespół dzielnic południowych

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]