Kirov cilindar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kirov cilindar

Kirov cilindar ili Valjak Kira Velikog je antički dokument u obliku glinenog valjka kojeg je izdao perzijski vladar Kir Veliki. Cilindar je napravljen povodom perzijskog osvajanja Babilona 539. p. n. e. Tekst cilindra opisuje babilonskog kralja Nabonida kao bezbožnog, dok pobjednika Kira spominje kao heroja prijatnog bogu Marduku. U nastavku se spominje kako je Kir poboljšao život stanovnika Babilona, da je izbjeglicama obnavljao domove i gradio hramove.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kirov cilindar u Britanskom muzeju u Londonu

Cilindar je bio postavljen unutar babilonskih zidina kao kamen temeljac. Godine 1879. pronašao ga je asirsko-britanski arheolog Hormuzd Rassam u temeljima Esagile (babilonskog hrama bogu Marduku), a danas se čuva u Britanskom muzeju u Londonu[1]. Godine 2010. direktori Britanskog muzeja i Iranskog nacionalnog muzeja u Teheranu dogovorili su privremeno premještanje Kirovog cilindra u iranski Teheran za posebnu izložbu[2].

Značaj[uredi | uredi izvor]

Izvadak teksta Kirovog cilindra

Simbol legitimnosti vladavine[uredi | uredi izvor]

Prema Britanskom muzeju, cilindar predstavlja dugu tradiciju mezopotamskih vladara u kojima svoje vladavine obilježavaju deklaracijama o političkim reformama[3]. Cilindar je sastavljen u formi dugotrajnih babilonskih stilova, a s političke strane predstavlja Kirovu poruku babilonskom narodu u kojoj se proglašava legitimnim kraljem, i u kojoj obećava poštivanje vjerskih i političkih babilonskih tradicija.

Dokument o ljudskim pravima[uredi | uredi izvor]

Dokument se gotovo punih stotinu godina smatrao instrumentom karakteristične mezopotamske političke propagande, no početkom 70-ih godina 20. stoljeća dokument se počeo smatrati „prvim pisanim spomenikom o ljudskim pravima u historiji“[1].

Replika Kirovog cilindra nalazi se na drugom spratu zgrade Ujedinjenih Naroda u New Yorku gdje je tekst valjka preveden na svih šest službenih jezika UN-a[1].

U decembru 2003. prilikom prihvaćanja Nobelove nagrade za mir, iranska dobitnica Širin Ebadi se pozvala na Kira rekavši:

Ja sam Iranka, potomak Kira Velikog. Taj car je na vrhuncu moći prije 2500 godina proglasio kako ne želi vladati onima koji to ne žele. Obećao je da neće prisiljavati nikoga da promijeni svoju religiju ili vjeru i da će poštivati sve manjine. Dokument Kira Velikog bi se trebao proučavati u povijesti ljudskih prava.[4]

Dokument o oslobađanju Jevreja[uredi | uredi izvor]

Cilindar je također privukao pozornost podacima o povratku Jevreja u Palestinu nakon babilonskog ropstva[3], a također se smatra i potvrdom biblijskih tekstova iz Knjige o Ezri (Ezra 1.1-6, 6.1-5; Izaija 44.23-45.8; 2 Kronike 36.22-23).

Veze[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c Kirov cilindar (Iran Chamber)
  2. ^ PressTV: Ahmadinejad hails Cyrus Cylinder Arhivirano 22. 1. 2015. na Wayback Machine
  3. ^ a b Cyrus Cylinder (British Museum)
  4. ^ "Dobitnici Nobela - Shirin Ebadi (Nobel.no)". Arhivirano s originala, 7. 9. 2006. Pristupljeno 1. 9. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]