Klasična planeta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Klasična planeta je astronomski objekt koji je vidljiv golim okom i kreće se po nebu i njegovoj pozadini fiksnih zvijezda (obične zvijezde koje izgledaju još uvijek u suprotnosti s planetama). Ljudima vidljivo na Zemlji postoji sedam klasičnih planeta (sedam svjetiljki). Oni su od najsjajnijih do sjajnih: Sunce, Mjesec, Venera, Jupiter, Mars, Merkur i Saturn.

Grčki astronomi kao što su Geminus[1] i Ptolemej[2] zabilježili su ove klasične planete tokom klasične antike, uvodeći termin planeta, što na grčkom znači "lutalica" (πλάνης planēs i πλανήτης planētēs), izražavajući činjenicu da se ovi objekti kreću preko nebeske sfere u odnosu na nepokretne zvijezde.[3][4]

Korištenjem teleskopa pronađeni su i drugi nebeski objekti poput klasičnih planeta, počevši od Galilejevih mjeseca, godine 1610. Danas se termin planeta koristi znatno drugačije, pri čemu se planeta definiše kao prirodni satelit koji direktno kruži oko Sunca (ili drugih zvijezda) i koji je očistio svoju orbitu. Stoga, samo pet od sedam klasičnih planeta ostaje priznato kao planete, pored Zemlje, Urana, Neptuna i Plutona.

Ekstrakt i ključ simbola iz alhemijskog teksta iz 17. vijeka.
Tabela alhemijskih simbola iz Posljednje volje i zavjeta Vasilija Valentina, 1670. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Goldstein, Bernard R. (2007), "What's New in Ptolemy's Almagest", Nuncius, str. 271 Parametar |url= nedostaje ili je prazan (pomoć)CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Pedersen, Olaf (2011), A Survey of the Almagest, Sources and Studies in the History of Mathematics and Physical Sciences, New York / Dordrecht / Heidelberg / London: Springer Science + Business Media, ISBN 978-0-387-84825-9 CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Classification of the Planets
  4. ^ πλάνης, πλανήτης. Liddell, Henry George; Scott, Robert; A Greek–English Lexicon at the Perseus Project.


Vrste tijela u Sunčevom sistemu
Sunce | Planete | Patuljasta planeta | Prirodni sateliti | Mala tijela