Klemens Wenzel von Metternich

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Klemens Wenzel Lothar von Metternich

Klemens Wenzel Lothar von Metternich (Koblenz, 15. maj 1773 - Beč, 11. juni 1859. godine) je bio austrijski knez, političar i državnik.

Nakon što je bio austrijski poslanik u Dresdenu, Berlinu i Parizu, 1809. je imenovan ministrom vanjskih poslova, pa je gotovo 40 godina bio stvarni upravitelj Austrije. Izgradio po zlu znan Metternichov sistem, policijsko - apsolutistički režim koji je gušio svaki nacionalni i slobodarski pokret.

Bio je vješt i beskrupulozan diplomat. Odvojio je Napoleona od Rusije i omogućio mu da se oženi Marijom Luisom, kćeri austrijskog cara. Samo je fiktivno učestvovao u Napoleonovu ratu protiv Rusije, a zatim je pristupio Chaumontskom ugovoru protiv oslabljenog Napoleona.

Na Bečkom kongresu bio je središnja ličnost i inspirator sistema ravnoteže velikih sila. Uz ruskog cara Aleksandra I. osnivač je Svete alijanse, kojoj je glavna zadaća bila gušenje svih revolucionarnih pokreta u Evropi. Postavši 1821. dvorskim i državnim kancelarom, doseže vrhunac svoje moći. Za svoga vladanja uveo je u austrijskim zemljama sistem policijske cenzure i ugnjetavanja. Tek ga je bečka revolucija, 13. marta 1848. prisilila na ostavku i bijeg u emigraciju. Kada se reakcija ponovno učvrstila, Metternich se 1851. vratio u Austriju, ali je izgubio svoj nekadašnji uticaj.