Klemens Wenzel von Metternich

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Klemens Wenzel Lothar von Metternich

Klemens Wenzel Lothar von Metternich (Koblenz, 15. maj 1773 - Beč, 11. juni 1859. godine) je bio austrijski knez, političar i državnik.

Nakon što je bio austrijski poslanik u Dresdenu, Berlinu i Parizu, 1809. je imenovan ministrom vanjskih poslova, pa je gotovo 40 godina bio stvarni upravitelj Austrije. Izgradio je, po zlu poznat Metternichov sistem, policijsko - apsolutistički režim koji je gušio svaki nacionalni i slobodarski pokret.

Bio je vješt i beskrupulozan diplomat. Odvojio je Napoleona od Rusije i omogućio mu da se oženi Marijom Luisom, kćeri austrijskog cara. Samo je fiktivno učestvovao u Napoleonovom ratu protiv Rusije, a zatim je pristupio Chaumontskom ugovoru protiv oslabljenog Napoleona.

Na Bečkom kongresu bio je središnja ličnost i inspirator sistema ravnoteže velikih sila. Uz ruskog cara Aleksandra I. osnivač je Svete alijanse, kojoj je glavna zadaća bila gušenje svih revolucionarnih pokreta u Evropi. Postavši 1821. dvorskim i državnim kancelarom, doseže vrhunac svoje moći. Tokom svog vladanja uveo je u austrijskim zemljama sistem policijske cenzure i ugnjetavanja. Tek ga je bečka revolucija, 13. marta 1848. prisilila na ostavku i bijeg u emigraciju. Kada se reakcija ponovno učvrstila, Metternich se 1851. vratio u Austriju, ali je izgubio svoj nekadašnji uticaj.