Koala

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Koala (Phacsolarctos cinereus)

Koala je životinja iz porodice sisara i torbara. Latinski naziv joj je Phacsolarctos cinereus, što znači pepeljastosivi medvjedić torbar.

Opis[uredi | uredi izvor]

Krzno joj je sivo. Ima veliki crni nos i velike dlakave uši, te dugačke ruke i kratke noge s vrlo dugim i oštrim kandžama za lahko penjanje i držanje na drveću. Gotovo da nema repa. Mnogi misle da je medvjed i da je umiljata životinja, ali je to jedna jako ratoborna životinja, a najjače joj je oružje mokraća, koja je jako ljepljiva. Ima jako oštre zube koji joj pomažu da lakše žvače eukaliptusovo lišće.

Stanište[uredi | uredi izvor]

Živi samo u Australiji i dijelovima Nove Gvineje. Uglavnom živi na eukaliptusima i silazi samo kako bi prešla na drugo drvo. Može spavati i do 18 sati. Ne može se prilagoditi životu na drugim prostorima osim Australije jer nema potrebne količine eukaliptusovog lišća.

Ishrana[uredi | uredi izvor]

Koala je jako izbirljiva u ishrani. Jede samo lišće posebnih vrsta eukaliptusa. Vodu uzima iz biljaka u ishrani tako da je rijetko pije.