Kohezija (hemija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Firestop mortar being used to build entire cross barrier wall because cohesive and adhesive properties enable a rapid installation.
Živa se ne rasipa zbog kohezivnih sila
Kapljice vode na cvijetu formirane kohezijom

Kohezija (lat. cohaerere = "držati se skupa"), kohezivna privlačnost ili kohezivna sila fizikalna je osobina supstance, uzrokovana međumolekularnim privlačenjem između sličnih molekula unutar tijela ili supstance koja ih nastoji ujediniti. Voda je, naprimjer, vrlo kohezivna zbog velike polarnosti koju prave hidrogenske veze u tetraedarskoj konfiguraciji. Rezultat je relativno jaka Coulombova sila između molekula. Van der Waalsovi plinovi, kao što je metan, međutim, imaju slabu koheziju samo zbog Van der Waalsove sile, koja postoji zbog nastalog polariteta u nepolarnim molekulama.

Kohezija, zajedno s adhezijom (privlačenje između različitih molekula), pomaže u objašnjavanju fenomena kao što su površinski napon i kapilarnost.

Industrijske primjene[uredi | uredi izvor]

Konstruktivna industrija koristi mnoge materijale koji su podložni faznim promjenama tokom instalacije i upotrebe. To uključuje, ali se i ne ograničava, na sljedeće: malter, beton, gips, boja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Kohezija (hemija) koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.