Idi na sadržaj

Koktel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Kokteli)
Kokteli

Koktel je stil miješanja pića. Koktel se može pripremiti od najmanje dvije vrste različitih pića. U receptu se mogu preporučiti 3, 4, 5 pa i više vrsta raznih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Kokteli se mogu pripremiti u šejkeru, čaši za koktel ili direktno u čaši u kojoj se i uslužuje.

Historija[uredi | uredi izvor]

Riječ koktel (cocktail) je sastavljena iz dvije riječi: cock (pijetao) i tail (rep). Kako je piće dobilo ime, još nije potpuno objašnjeno, ali legenda kaže da su svojevremeno u Americi priređivane borbe pijetlova po uzoru na Špance. Vlasnik pijetla pobjednika imao je pravo pobijeđenom pijetlu iščupati rep, te je ostalim sudionicima plaćao pića (vjerovatno su to bila miješana pića raznih boja kao i pijetlov rep).

Prema starom američkom barmenskom almanahu, prvi koktel nastao je sasvim slučajno kao mješavina vrućeg destilata sa šećerom i limunom koji se dopunjavao raznim biterima potom rashlađivao velikim komadima leda.

Danas postoje na hiljade recepata sa zvučnim nazivima, pa nije nikakvo čudo da među njima često ima i onih koji se jedni od drugih razlikuju samo po imenu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]