Koloman Moser

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Koloman Moser
Example alt text
Koloman Moser, austrijski slikar i grafičar
Rođenje

30. mart 1868.

Beč, Austrija
Smrt

18. oktobar 1918.

Beč, Austrija

Koloman Moser bio je austrijski slikar i grafičar, jedan od osnivača bečke secesije. Studirao je od 1893-95. godine umjetnost u Beču, te je na istoj školi predavao od 1899. godine. Pored slikarstva, dizajna namještaja, grafike, nacrta za austrijske novčanice, 1906. godine pravi nacrte za izradu poštanskih marki Austro-ugarske monarhije za područje Bosne i Hercegovine, koje se smatraju kao prekretnica u filateliji, jer prvi put prikazuju, obične ljude, gradove i mjesta u Bosni i Hercegovini, te prekida sa tadašnjom praksom da se na poštanskim markama prikazuju samo članovi carske i kraljevske porodice. Njegovi nacrti poslužili su za izradu prvih poštanskih marki Lihtenštajna. U njegovu čast gradska uprava Beča daje naziv jedne ulice u Beču po njemu.

Galerija djela[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Koloman Moser koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.