Konrad I, kralj Sicilije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Konrad Švapski
Kralj Njemačke
Vladavina12371254
Kralj Sicilije
Vladavina1250-1254
Kralj Jeruzalema
Vladavina1228-1254
SupružnikElizabeta od Bavarske
DjecaKonrad II, kralj Sicilije
DinastijaHohenstaufen
OtacFridrik II, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaIzabela II, kraljica Jeruzalema
Rođenje25. april 1228.
Smrt21. maj 1254.

Konrad Švapski (25. april 1228 - 21. maj 1254) je bio kralj Sicilije kao Konrad I, kralj Jeruzalema kao Konrad II i kralj Njemačke i vojvoda Švabije kao Konrad IV.

Kralj Jeruzalema[uredi | uredi izvor]

Njegovi roditelji su bili Fridrik II, car Svetog Rimskog Carstva i kralj Sicilije i Izabela II, kraljica Jeruzalema. Rođen je u Apuliji. Bio je drugo, ali jedino preživjelo dijete svojih roditelja. Majka mu je umrla na porodu, tako da je Konrad postao kralj Jeruzalema nekoliko sati nakon svog rođenja. Živio je u Italiji do 1235. godine, kada je prvi put posjetio Njemačku. Njegov otac je Jeruzalemom upravljao kao regent u njegovo ime sve dok Konrad nije postao punoljetan.

Kralj Njemačke i Jeruzalema[uredi | uredi izvor]

Car Fridrik II je zbacio svog starijeg sina Henrika sa njemačkog i siciliskog prijestolja zbog pobune protiv njega, te je za novog kralja Njemačke izabran Konrad IV. Zigfrid III, nadbiskup Mainza, upravljao je Njemačkom kao regent do 1242. godine. Tu su funkciju zatim preuzeli Henrik, landgrof Tiringije, i Vjenceslav I, kralj Češke. Konrad je počeo učestvovati u politici otprilike 1240. godine.

Međutim, 1245. papa Inocent IV je ekskomunicirao Fridrika 1245. i proglasio Konrada nezakonitim kraljem Njemačke. Landgrof Tiringije je podržavao papu, te je bio izabran za protukralja Njemačke 22. maja 1246. godine. Porazio je Konrada u bici u augustu 1246. godine, ali je umro nekoliko mjeseci kasnije. Njegovu poziciju protukralja zauzeo je Vilim II, grof Holandije. Iste godine Konrad je oženio Elizabetu, kćerku bavarskog vojvode Otona II. Njihovo jedino dijete bio je Konradin. Godine 1250. Konrad je trenutačno smirio situaciju u Njemačkoj pobijedivši holandskog grofa.

Kralj Sicilije, Njemačke i Jeruzalema[uredi | uredi izvor]

Fridrik II je umro iste godine, te ga je Konrad naslijedio kao kralj Sicilije. Borba s papom se nastavila. Pobijedivši Vilima, Konrad je odlučio izvršiti invaziju na Italiju 1251. godine u želji za povratom očevog bogatstva. U januaru sljedeće godine izvršio je invaziju na Apuliju uz pomoć venecijanske mornarice, te je uspio spriječiti svog vanbračnog polubrata Manfreda da se pretjerano miješa u politiku Sicilije. U oktobru 1253. osvojio je Napulj.

Međutim, nije mogao pobijediti plemstvo koje je podržavalo papu, koji je 1253. godine krunu Sicilije (kao njen suzeren) ponudio Edmundu, sinu engleskog kralja Henrika III. Konrada je ekskomunicirao sljedeće godine. Izopćeni kralj je umro od malarije iste godine u gradu Lavello. Na sicilskom i jeruzalemskom prijestolju naslijedio ga je sin, Konradin.


Prethodnik:
Fridrik I
Kralj Sicilije
1198–1250
Nasljednik:
Konrad II i III
Prethodnik:
Izabela II
Kralj Jeruzalema
1225–1228


Prethodnik:
Henrik Švapski
Kralj Njemačke
1237–1254
Nasljednik:
Vilim Holandski