Konverzija (religija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Konverzija ili preobraćenje je izraz koji u društvenom kontekstu u najširem smislu označava dramatičnu i temeljitu promjenu svjetonazora nekog pojedinca, za kojeg se onda koristi izraz preobraćenik ili konvertit.

U svom užem smislu se pod time najčešće podrazumijeva religijska konverzija, odnosno prihvatanje osnovnih načela i vjerovanja određene religijske denominacije. Motivi za takvu konverziju mogu biti različiti – od religijske inspiracije i prosvjetljenja, preko praktičkih interesa (društvene povlastice, napredovanje u službi i sl.), pa sve do prisile. U praksi postoje brojne vrste religijskog preobraćenja: sekundarno preobraćenje (članovi porodice), samrtno preobraćenje, bračno preobraćenje i prisilno preobraćenje.

U 20. vijeku i 21. vijeku izraz konverzija se sve češće koristi i u političkom smislu, odnosno njime se opisuju pojedinci koji su određenu političku ideologiju zamijenili drugom. Izraz konvertit se u tom smislu najčešće koristi pejorativno, odnosno za ličnosti za koje se pretpostavlja da su to učinili iz neiskrenih i niskih pobuda.