Konverzija (religija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Konverzija ili preobraćenje je izraz koji u društvenom kontekstu u najširem smislu označava dramatičnu i temeljitu promjenu svjetonazora nekog pojedinca, za kojeg se onda koristi izraz preobraćenik ili konvertit.

U svom užem smislu se pod time najčešće podrazumijeva religijska konverzija, odnosno prihvatanje osnovnih načela i vjerovanja određene religijske denominacije. Motivi za takvu konverziju mogu biti različiti – od religijske inspiracije i prosvjetljenja, preko praktičkih interesa (društvene povlastice, napredovanje u službi i sl.), pa sve do prisile. U praksi postoje brojne vrste religijskog preobraćenja: sekundarno preobraćenje (članovi porodice), samrtno preobraćenje, bračno preobraćenje i prisilno preobraćenje.

U 20. vijeku i 21. vijeku izraz konverzija se sve češće koristi i u političkom smislu, odnosno njime se opisuju pojedinci koji su određenu političku ideologiju zamijenili drugom. Izraz konvertit se u tom smislu najčešće koristi pejorativno, odnosno za ličnosti za koje se pretpostavlja da su to učinili iz neiskrenih i niskih pobuda.