Korisnik:Ankeitte/igralište

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

House muzika[uredi | uredi izvor]

House je žanr elektronske muzike koji tipično ima takt 4/4, udarac bas bubnja na svaku četvrtinku (four to the floor) i tempo između 120 i 130 BPM.[1] Stvoren je od strane DJeva i producenata iz klubova koji su se nalazili u Chicagu u 1980tim kada su počeli uređivati disko pjesme da dobiju veći mehanički osjećaj i dublji bas.[2]

Osim Chicaga, house muzika se isto tako razvijala u New Yorku. Među najpoznatijim producentima iz tog doba izdvajaju se Frankie Knuckles, Larry Levan, Steve "Silk" Hurley, Farley "Jackmaster" Funk i Marshall Jefferson, između ostalih. House se kasnije širi u London i ostatak Evrope i postaje svjetski fenomen.[3] Imala je veliki utjecaj na pop i plesnu (dance) muziku, kroz muzičare koji su je dodali u svoj katalog kao Madonna ili Kylie Minogue, i kroz originalne izvođače.

Prethodnici[uredi | uredi izvor]

Frankie Knuckles (desno), jedan od originalnih producenata house muzike

Jedan od glavnih prethodnika house muzike je bio disko, nakon kraha tog žanra u SAD-u 1980te house muzika je opisana kao "osveta diska"[4] i da je žanr "nastavio gdje je disko stao"[5]. Disko je postao toliko popularan tokom 1970tih da su diskografske kuće tražile disko pjesme od muzičara koji nikada nisu ranije pravili muziku iz tog žanra. Kada se nakon "Disco Demolition Night" (Noć uništavanja diska) pojavilo veliko protivljenje disko muzici ta vrsta plesne muzike se prestala producirati od strane diskografskih kuća i vratila se korijenima u raznim klubovima i diskotekama. Producenti koji su razvili house muziku su skrenuli sa pop zvuka za više mehanički tempo koji se ponavlja i dublji bas. Veliki broj pjesama iz originalnog doba nije imao vokale.

Dok je disko bio poznat po bogatim orkestrima, žičanim, puhačkim i gudačkim instrumentima, postojale su razne disko pjesme koji su iskorištavali sintesajzere i mašine za bubanj od strane kompozitora kao Giorgio Moroder, Cerrone i Yellow Magic Orchestra. Isto tako za razvoj house muzike je bio važan razvoj miksanja zvuka, kao i razne druge metode montaže koji su ranije iskoristili disko, garage (koji je kasnije postao podžanr house muzike), i razni DJevi, producenti i muzički inžinjeri kao Larry Levan, Walter Gibbons, Tom Moulton, Jim Burgess...

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ (C) (4 October 2007). "Understanding House Music". laist.com. LAist. Arhivirano s originala, 6 November 2017. Pristupljeno 7 January 2020.
  2. ^ "House Music Genre Overview - AllMusic". Arhivirano s originala, 6 October 2012. Pristupljeno 5 September 2016.
  3. ^ Fikentscher, Kai (July–August 2000). "The Club DJ: A Brief History of a Cultural Icon" (PDF). UNESCO Courier. UNESCO: 47. Arhivirano s originala (PDF), 3 March 2016. Pristupljeno 27 March 2012. Around 1986/7, after the initial explosion of house music in Chicago, it became clear that the major recording companies and media institutions were reluctant to market this genre of music, associated with gay African Americans, on a mainstream level. House artists turned to Europe, chiefly London but also cities such as Amsterdam, Berlin, Manchester, Milan, Zurich, and Tel Aviv. ... A third axis leads to Japan where, since the late 1980s, New York club DJs have had the opportunity to play guest-spots.
  4. ^ "Frankie Knuckles 'invents' house music". the Guardian (jezik: engleski). 2011-06-14. Pristupljeno 2021-06-21.
  5. ^ Caswell, Estelle (16 July 2019). "How Chicago built house music from the ashes of disco". Vox (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 7 December 2019. Pristupljeno 12 January 2020.