Kylie Minogue

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Kylie Minogue
Kylie Minogue Cannes.jpg
Osnovne informacije
Žanrovi Pop, dance, electronica
Zanimanje pjevačica, tekstopisac, modna dizajnerica, glumica
Karijera 1987 - danas (pjevačica)
1979 - danas (glumica)
Izdavači Mushroom Records, Decostruction Records, Parlophone, Capitol, EMI
Web stranica http://kylie.com

Kylie Minogue (Kajli Minog) (Melbourne, 28. maj 1968), australijska pop pjevačica i glumica. U Velikoj Britaniji je sa svojih 29 top 10 singlova najuspješnija pjevačica poslije Madonne, a širom svijeta prodala je do sada 90 miliona singlova i 200 miliona albuma.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Djetinjstvo i početak karijere[uredi | uredi izvor]

Kylie Ann Minogue rođena je kao najstarije dijete od majke Carol (bivša manekenka) i oca Rona (računovođa). Kylien brat Brendan (rođen 1970.) je danas snimatelj na australijskoj televiziji, a sestra Danielle popularnija kao Dannii (rođena 1971.) je također pjevačica i glumica.

Kylie i njena sestra su već kao djeca nastupale u australijskim televizijskim serijama. Prvu ulogu je ostvarila s 11 godina u TV seriji The Sullivans, a kasnije u serijama The Skyways i The Henderson Kids. Slavu je stekla glumeći djevojku iz susjedstva u sapunici Neighbours. U paru s Jasonom Donovanom, svojim dečkom u seriji i stvarnom životu, serija je postala veoma popularna u Australiji i Velikoj Britaniji. Minogue je u to doba osvojila ukupno šest nagrada Logie (australijska televizijska nagrada), od toga i "Gold Logie" 1988. godine za najdražu osobu na australijskoj televiziji.

Kada je 1987 godine s ekipom iz serije nastupala na dobrotvornoj priredbi u Melbournu, otpjevala je hit Little Eve (iz 1960ih godina) The Loco-Motion i toliko se svidjela okupljenima da je potpisala ugovor s Mushroom Records i izdala hit singl, koji je postao i najprodavaniji singl desetljeća.

Internacionalni uspjeh[uredi | uredi izvor]

Zahvaljujući velikom uspjehu u Australiji, tada devetnaestogodišnja Kylie odlazi u Englesku i s najuspješnijim producentskim muzičkim timom osamdesetih godina Stockom, Aitkenom i Watermanom (SAW) potpisuje ugovor i kao prvi hit izlazi I Should Be So Lucky i još jednom obrađena The Loco-Motion. Također i njen prvi album "Kylie", postao je vrlo uspješan i zabilježio svjetsku prodaju u više od 7 miliona primjeraka, a u Engleskoj je bio najprodavaniji album 1988 godine.

Nakon toga uslijedili su nastupi u Japanu, gdje je sa svojom turnejom Disco In Dreams nastupala na najvećim pozornicama, a singl Turn It Into Love održao se cijelih deset sedmica na broju 1 hit liste. Kako je napredovala u muzičkoj karijeri iste godine napušta TV seriju Neighbours, a sa svojim nekadašnjim kolegom Jasonom Donovanom snima duet Especially For You koji također postaje svjetski hit. Ubrzo izlazi i drugi album "Enjoy Yourself" (1989) s hitom Hand On Your Hart , međutim ostale pjesme nisu bile tako uspješne.

Tada je dobila i prvu ulogu u filmu "The Delinquents", koji je bio popraćen njenom obradom pjesme Tears On My Pillow.

Promjena imidža[uredi | uredi izvor]

S izlaskom njenog trećeg albuma "Rhytm Of Love" (1990) mijenja imidž i od djevojčice postaje sofisticirana žena. Počinje isticati erotsku stranu i sve češće iznenađuje javnost svojim sve otvorenijim nastupima. Ne preuzima u svoje ruke samo brigu o izgledu već i pisanje dijela pjesama. Nakon prekida s Jasonom Donovanom započinje vezu s pjevačem australijske rock grupe INXS Michaelom Hutchenceom, koji je sam volio govoriti da mu je omiljeni hobi "kvarenje Kylie".

Singlovi s albuma su se prilično dobro prodavali i postali popularni u noćnim klubovima i među starijom publikom, na koju je pjevačica i računala. Godine 1991 izdaje četvrti album "Let´s Get to It" i nakon uredno odrađenog ugovora 1992 prekida ugovor s producentskom kućom SAW.

Kreativne godine[uredi | uredi izvor]

Kylie Minogue je u slijedećem razdoblju odlučila promijeniti i muzički stil pa je potpisala ugovor s izdavačem Deconstructions kojima 1994 izdaje singl Confide In Me i ostvaruje saradnju s muzičarima poput Pet Shop Boysa i M People. Album je bio vrlo uspješan u Australiji i Velikoj Britaniji, ali zato singlovi koji su uslijedili nakon toga nisu postigli veće rezultate. Ovo razdoblje Kylie je kasnije opisala kao razdoblje umjetničkog, a ne komercijalnog razvoja. Godine 1995 neobičnom saradnjom snima odličan duet s Nickom Caveom, pjesmu Where The Wild Roses Grow, koja se mogla okarakterizirati kao njen najveći uspjeh devedesetih.

Dugo pripremani album "Impossible Princess" izlazi 1997 u vrlo nezgodno vrijeme podudarajući se sa smrću princeze Diane, zbog čega je na evropskom tržištu bio preimenovan u "Kylie Minogue". Pjesme su ipak bile premračne za većinu njenih obožavatelja, pa veći uspjesi izostaju.

Povratak[uredi | uredi izvor]

Pod ugovorom s kućom Parlophone/EMI od 1999 u Evropi Kylie izdaje album "Light Years" s kojim se počela vraćati svojim pop korijenima. Godina 2000 za nju je bila komercijalni povratak. Pojavom singla Spinning Around osvojila je ponovno vrhove top lista, a videospot u kojem pjevačica na svojoj stražnjici ima zlatne hlačice postao je apsolutni hit.

Svjetsku je pažnju ponovno skrenula na sebe nastupajući na završnoj proslavi Ljetnih Olimpijskih igara 2000 u Sydneyu izvodeći svoju On A Night Like This i pjesmu Dancing Queen od grupe ABBA. Album "Light Years" je bio bogat uticajem disco muzike 1970tih godina, na njemu je sarađivao i Robbie Williams, a snimili su i duet za pjesmu Kids. Godine 2001 kao "Green Fairy" je imala cameo ulogu u uspješnom mjuziklu Moulin Rouge. Ta uloga joj je iste godine donijela nominaciju MTV Movie Awards za Best Cameo Performace. Slijedeći hit je bio Can't Get You Of My Head s njenog osmog studijskog albuma, koji se prodao u 7 miliona primjeraka. S albumom "Fever" (2003) učvrstila je svoj status, ali opet album "Body Language" nije imao isti uspjeh. Saradnja s ostalim muzičarima uvijek joj se isplatila pa joj je tako i pjesma I Belive In You koju je snimila sa Scissor Sisters ponovno donijela nominaciju za Grammy.

Retrospektiva i Kylie efekt[uredi | uredi izvor]

S izložbom Kylie: An Exhibiton ponudila je retrospektivu sasvim druge vrste. Izložba je 2005. bila postavljana po cijeloj Australiji na kojoj su se mogli vidjeti kostimi koje je Kylie nosila u svojoj karijeri dugoj gotovo dvadeset godina i zahvaljujući kojima je postala ikona stila. Samo u Melbournu je od januara do aprila izložbu vidjelo 300.000 posjetitelja. Turneja Showgirl - The Greatest Hits koja je započela u proljeće 2005 bila je planirana kao njena najveća turneja do sada i nakon odrađenih termina u Evropi iznenada je prekinuta.

Razlog je bio objavljen 17. maja i to na naslovnicama dnevnih novina. Porodični liječnik je pronašao kvržicu za koju se potvrdilo da je zloćudni tumor. Nakon objave vijesti čak 40% više žena se prijavilo za mamografiju u prve dvije sedmice od objave dijagnoze. Tako je nastao izraz "Kylie učinak", a u stučnom časopisu Medical Journal of Australia objavljeno je i istraživanje "Uticaj vijesti o bolestima slavnih na screening za rak dojke: Dijagnoza raka dojke Kylie Minogue". Hiljade obožavatelja su nakon toga dali priloge za istraživanje i liječenje raka dojke ili kupili ružičaste vrpce. Kylie je 20. maja operirana u Australiji, a u Parizu se podvrgnula šestomjesečnoj hemoterapiji. Krajem septembra pjevačica je otišla na kratki odmor s francuskim glumcem Oliverom Martinezom, s kojim je već neko vrijeme u vezi i planiraju vjenčanje nakon Kylinog oporavka. U januaru 2006 objavljeno je da je liječenje bilo uspješno, ali se terapija i dalje nastavlja.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1988 - Kylie
  • 1989 - Enjoy Yourself
  • 1990 - Rhythm of Love
  • 1991 - Let's Get to It
  • 1992 - Greatest Hits
  • 1994 - Kylie Minogue
  • 1997 - Impossible Princess
  • 2000 - Light Years
  • 2001 - Fever
  • 2003 - Body Language
  • 2004 - Ultimate Kylie
  • 2007 - X
  • 2010 - Aphrodite

DVD[uredi | uredi izvor]

  • 2001 - On A Night Like This - Live In Sydney
  • 2002 - Fever 2002 - Live In Manchester
  • 2002 - Intimate & Live
  • 2004 - Body Language Live - Album Launch At The London Apollo
  • 2004 - Ultimate Kylie
  • 2005 - Showgirl - The Greatest Hits Tour

Singlovi[uredi | uredi izvor]

  • 1988 - I Should Be So Lucky
  • 1988 - Got To Be Certain
  • 1988 - The Loco-Motion
  • 1988 - Je Ne Sais Pas Pourquoi
  • 1988 - Turn It Into Love
  • 1988 - It's No Secret
  • 1988 - Especially For You
  • 1989 - Hand On Your Heart
  • 1989 - Wouldn't Change A Thing
  • 1989 - Never Too Late
  • 1990 - Tears On My Pillow
  • 1990 - Better The Devil You Know
  • 1990 - Step Back In Time
  • 1990 - What Do I Have To Do
  • 1991 - Shocked
  • 1991 - Word Is Out
  • 1991 - If You Were With Me Now
  • 1992 - Give Me Just A Little More Time
  • 1992 - Finer Feelings
  • 1992 - What Kind Of Fool
  • 1992 - Celebration
  • 1994 - Confide In Me
  • 1994 - Put Yourself In My Place
  • 1995 - Where Is The Feeling?
  • 1995 - Where The Wild Roses Grow
  • 1997 - Some Kind Of Bliss
  • 1997 - Did It Again
  • 1998 - Breathe
  • 1998 - Cowboy Style
  • 1998 - GBI: German Bold Italic
  • 2000 - Spinning Around
  • 2000 - On A Night Like This
  • 2000 - Kids
  • 2000 - Please Stay
  • 2001 - Your Disco Needs You
  • 2001 - Can't Get You Out Of My Head
  • 2002 - In Your Eyes
  • 2002 - Love At First Sight
  • 2002 - Come Into My World
  • 2003 - Slow
  • 2004 - Red Blooded Woman
  • 2004 - Chocolate
  • 2004 - I Believe In You
  • 2005 - Giving You Up

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Televizija[uredi | uredi izvor]

  • 1980 - Skyways (mini serija) kao Carla
  • 1980 - The Sullivans (TV serija) kao Robin
  • 1985 - The Zoo Family (TV serija) kao Yvonne (epizodna uloga)
  • 1985 - The Hernderson Kids (TV serija) kao Charlotte "Char" Kernow
  • 1986 - Piano / Fame and Misfortune (mini serija) kao Samantha Collins
  • 1986-1988 - Neighbours (TV serija) kao Charlene Mitchell/Robinson
  • 1994 - The Vicar of Dibley (TV serija) kao Kylie Minogue (epizodna uloga)
  • 1997 - Men Behaving Badly (TV serija) kao Kylie Minogue (epizodna uloga)
  • 2004 - Kath & Kim (TV serija) kao Eponney Rae (epizodna uloga)

Kino[uredi | uredi izvor]

  • 1989 - The Delinquents (igrani film) kao Lola Lovell - Režija: Chris Thomson
  • 1994 - Street Fighter (akcijski film) kao Cammy - Režija: Steven E. de Souza
  • 1995 - Hayride To Hell (kratki film) kao The Girl - Režija: Kimble Rendall
  • 1995 - Bio-Dome (komedija) kao Dr. Petra von Kant - Režija: Jason Bloom
  • 1996 - Misfit (kratki film) - Režija: Taylor Woods
  • 2000 - Cut (horor film) kao Hilary Jacobs - Režija: Kimble Rendall
  • 2000 - Sample People (igrani film) kao Jess - Režija: Clinton Smith
  • 2001 - Moulin Rouge (mjuzikl) kao The Green Fairy - Režija: Baz Luhrmann
  • 2005 - The Magic Roundabout (animirani crtani film) kao Florence (glas i naslovna pjesma) - Režija: Dave Borthwick, Jean Duval & Frank Passingham

Turneje i koncerti[uredi | uredi izvor]

Nakon što je na početku svoje karijere Kylie Minogue više puta od strane kritičara opisivana kao "drugorazredna Madonna", etablirala se s Intimate & Live kao uspješna koncertna umjetnica, koja je stalno prisutna na pozornici i za razliku od nekih drugih pjevačica stvarno pjeva uživo. Engleski muzički magazin Q je Kylie uvrstio na spiak "50 Bands to See Before You Die". Njene turneje postajale su sve raskošnije, a u dizajnu scenske garderobe učestvovali su između ostalih i poznati modni kreatori Dolce & Gabbana, Karl Lagerfeld i John Galliano.

  • 1989 - Disco In Dreams (Japan)
  • 1990 - Enjoy Yourself Tour (Evropa)
  • 1991 - Rhythm Of Love Tour (Australija, Jugoistočna Azija, Japan)
  • 1991 - Let's Get To It Tour (Velika Britanija & Irska)
  • 1998 - Intimate & Live (Australija, Velika Britanija)
  • 2001 - On A Night Like This (Evropa, Australija)
  • 2002 - Fever (Evropa, Australija)
  • 2003 - Money Can't Buy (koncert povodom objavljivanja Body Language u Hammersmith Apollo u Londonu)
  • 2005 - Kylie Showgirl - The Greatest Hits Tour (Evropa)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]