Britney Spears

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Britney Spears
Britney Spears 2013 (Straighten Crop).jpg
Osnovne informacije
Žanrovi pop, dance, R'N'B
Zanimanje pjevačica, plesačica, glumica, tekstopisac
Instrumenti vokal, klavir
Karijera 1991. -
Izdavači Jive
Veb-sajt www.britneyspears.com

Britney Jean Spears (Kentwood, Louisiana, SAD, 2. decembar 1981.) jeste američka pop pjevačica, plesačica, glumica i tekstopisac. Najpoznatija je po svojim studijskim albumima, muzičkim spotovima i pop hitovima kao što su ...Baby One More Time, Toxic i Till The World Ends.

Britney se prvi put predstavila javnosti kao član Mickey Mouse Club-a, ranih 1990ih godina. U samom vrhu pop scene pojavila se 1998. godine, zahvaljujući svom debitantskom albumu koji je odmah zauzeo prvo mjesto svih svjetskih top-listi. Na njenom prvom albumu ...Baby One More Time je radio producent i tekstopisac Max Martin. Odmah sljedeće godine Britney je izdala i drugi album. "Oops I Did It Again" je, kao i prvi album, imao ogroman uspjeh. Njen veliki uspjeh ju je doveo do velikih ugovora sa poznatim reklamnim kompanijama, kao što je Pepsi. Tokom njene veze sa pjevačem grupe 'Nsync, Justinom Timberlakeom izdala je i svoj treći i četvrti album, koji su dostigli nešto manji uspjeh. Britney prekida sa Justinom i počinje se zabavljati sa plesačem Kevinom Federlineom. 2004. godine, Britney se udala za Kevina a sljedeće godine je rodila sina, kome je dala ime Sean Preston. Par je uskoro dobio i drugo dijete, opet sina kojeg su nazvali Jayden James. Objavila je svoj peti album, Blackout.

Dana 8. novembra 2006, Britney je Kevinu uručila papire za razvod. Nakon razvoda, Britney je došla u privatnu i poslovnu krizu. Nakon neuspjeha petog albuma, Britney se vraća sa svojim šestim albumom, Circus. Počinje da se zabavlja sa svojim agentom Jasonom Trawickom s kojim se kasnije i zaručila. Zatim objavljuje sedmi studijski album Femme Fatale.

Djetinjstvo[uredi | uredi izvor]

Spears je rođena u Kentwoodu, Louisiana 2. decembra 1981. Njeni roditelji su James Parnell Spears, građevinski poduzetnik, i Lynne Irene Bridges (rođena 1956.), učiteljica u osnovnoj školi. Njen brat Bryan (rođen 1977), jedan je od njenih menadžera, a sestra, Jamie-Lynn (rođena 1991.) je glumica i pjevačica. Britney je bila dobra gimnastičarka, pohađala je časove gimnastike do svoje devete godine a bila je i na državnom takmičenju. Sa devet godina, prijavila se na audiciju "New Mickey Mouse Club". Međutim, bila je premlada, ali je njen talenat zapažen pa ju je producent predstavio agentu iz New Yorka. Provela je tri godine u NYC Profesionalnoj školi za scensku umjetnost (NYC's Professional Performing Arts School) a također se pojavila u pozorišnoj predstavi "Ruthless!" 1991. godine.

Godine 1992. Britney se prijavila na "Star Search" (potraga za zvijezdama). Pobijedila je u polufinalu, ali je izgubila u finalu. Tada se ponovo prijavila u "New Mickey Mouse Club" ali je ovaj put bila primljena. U klubu su također bili Justin Timberlake, Joshua Chasez JC, Keri Russell, Christina Aguilera i Ryan Gosling. Prije nego se pridružila grupi 'Nsync, da bi nastupala na otvaranjima njihovih koncerata, potpisala je ugovor sa Jive Records.

1998 - 2000: Rani komercijalni uspjeh[uredi | uredi izvor]

Do kraja 1998. godine, njen prvi singl počeo se pojavljivati na svim radio i TV stanicama. Smeđooka plavuša, obućena u školsku djevojčicu, pojavila se u istoimenom spotu, koji je postigao međunarodni uspjeh. Izdat na početku 1999. godine, njen prvi album je zauzeo prva mjesta u nekoliko zemalja uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

Zatim se u aprilu 1999. godine našla na naslovnoj strani magazina "Rolling Stones". Tog ljeta, Britney je započela i svoju prvu turneju, nazvanu ...Baby One More Time Tour. Do kraja 1999. godine postala je jedna od najvećih zvijezda te godine. U decembru te godine, kući je ponijela i četiri Billboard nagrade, a jedna od tih nagrada je bila i ona za ženskog izvođača godine. Sljedećeg mjeseca dobila je i nagradu za najboljeg novog pop/rock umjetnika.

Nakon kratke turneje "Crazy 2K Tour", izdat je i prvi singl sa njenog drugog albuma. Pjesma je postigla rekord na većini radio stanica i brzo postala Top 10 hit u Americi i postala broj 1 u još nekoliko zemalja. Izdat u maju 2000. godine, album "Oops!...I Did It Again" je dostigao je prvo mjesto u Americi, gdje je prodat u 1,3 miliona primjeraka u samo prvoj sedmici (time je oborio rekord, postao je najprodavaniji album ženskog izvođača u prvoj sedmici).

Britney je krenula na svoju prvu svjetsku turneju (nazvanu Oops!...I Did It Again Tour) u ljeto 2000. godine i sa svojom majkom napisala je knjigu "Britney Spears' Heart-to-Heart". Na nastupu 2000. godine, na dodjeli nagrada MTV Video Music Awards, Britney je skinula odijelo, otkrivši time usko odijelo u boji kože, ukrašeno s par dijamanata. Time je postigla efekat striptiza, a njena kontroverznost u mladim godinama je dostigla vrhunac. Na kraju 2000. godine dobila je dvije Billboard nagrade.

2001 - 2003: Razvoj karijere[uredi | uredi izvor]

Na početku 2001. godine, Britney je potpisala ugovor vrijedan 8 miliona američkih dolara sa reklamnom kompanijom osvježavajućeg pića Pepsi. Sa pitonom oko vrata, Britney je nastupala na dodjeli MTV-jevih nagrada (MTV Video Music Award) u septembru 2001. godine. U novembru 2001. godine, izdala je i svoj treći album, jednostavno nazvan Britney. I on je debitirao na prvom mjestu u Americi i Kanadi, prodajući se u 740.000 kopija tokom prve sedmice u Americi. Uspjeh ovog albuma učinio je Britney jedinom pjevačicom čija su tri albuma zaredom debitirala na prvom mjestu. Tokom ljeta, Britney je krenula i na svjetsku turneju koju je ovaj put nazvala "Dream Within A Dream Tour".

U februaru 2002. godine, Britney je dobila i svoju prvu ulogu u filmu Crossroads. Sljedećeg mjeseca, njena veza sa Justinom je završena. Veza je bila objavljena, sa tračevima koji su kružili, da je Britney bila nevjerna. U junu, Britney je otvorila restoran nazavan "Nyla", koji je uskoro bio zatvoren zbog neuspjeha. Godine 2003. Forbes ju je proglasio najmočnijom zvijezdom na svijetu.

Britney se ponovo pojavila u javnosti 2003. kada je nastupala na "MTV Video Music Awards" sa svojim idolom Madonnom. Sa njima su također nastupale pop-pjevačica Christina Aguilera i reperica Missy Elliot. Spears i Aguilera su otpjevale Madonninu pjesmu 'Like A Virgin' i onda se poljubila sa Madonnom. Ovaj događaj u svijetu se često smatra masonskim ritualom.

U novembru, izdala je svoj četvrti studijski album, In The Zone. Na albumu su se našla i djela velikih imena kao što su Moby i R. Kelly. Britney je napisala 9 od 13 pjesama sa albuma i po prvi put, na svom albumu je radila kao producent. "In The Zone" je dostigao sami vrh svih američkih ljestvica u prvoj sedmici, prodavši se u 609.000 kopija. Time je Britney bila jedini ženski izvođač čija su prva četiri albuma debitirala na prvom mjestu. Na albumu su se našli hitovi kao što je Toxic, koji je dobio Grammy nagradu kao najbolji plesači snimak. To je bio prvi Grammy za Britney.

Dana 3. januara 2004, Britney se udala za svog prijatelja iz djetinjstva Jasona Allena Alexandra, u Las Vegasu. Brak je poništen 5. januara, završivši kao 55-osatni brak. Godine 2004, Britney je započela i svoju četvrtu svjetsku turneju, nazvanu "The Onyx Hotel Tour", koja je zaradila preko 34 miliona američkih dolara. Turneja je bila prekinuta kada je Britney povrijedila koljeno na snimanju spota za 'Outrageous'. U julu 2004, Spears je izjavila da se zaručila za Kevina Federlinea. Uvečer, 18. septembra, Britney se udala po drugi put. U oktobru su odletjeli na Fidži, na njihov medeni mjesec.

Od 2004.[uredi | uredi izvor]

Tokom druge polovine 2004. godine, Spears je objavila da će po drugi put uzeti odmor i zapostaviti svoju karijeru da bi se posvetila porodičnom životu. U septembru 2004. je izdala svoj prvi parfem 'Curious', kojim je zaradila 12 miliona američkih dolara. Nakon velikog uspjeha tog parfema, Britney je u septembru 2005. izdala i svoj drugi parfem nazvan 'Fantasy'.

Krajem 2004, Britney je izdala i svoju prvu kompilaciju najvećih hitova, Greatest Hits: My Prerogative, a ubrzo nakon toga je stigao na tržište i njen reality show "Britney and Kevin: Chaotic".

Dana 14. septembra 2005. godine, rođen je Sean Preston Spears Federline, njen prvi sin, u medicinskom centru Santa Monica u Kaliforniji. S obzirom da to da njena izdavačka kuća Jive nije htjela da njena karijera krene nizbrdo, ubrzo je izdat album sa kolekcijom remiksanih hitova, B In The Mix: The Remixes. Britney se, u martu 2006. godine, pojavila u seriji Will and Grace. A u maju 2006. godine objavila je da je ponovo trudna.

Tokom 2006. godine, Britney sa kompanijom Elizabeth Arden izdala još jedan parfem u ograničenim količinama nazvan "IN CONTROL Curious", a početkom 2007. uslijedilo je novo izdanje Fantasy parfema (2005.) pod nazivom Midnight Fantasy. Kraj 2006. obilježio je razvod od muža Kevina, koji je zvanično završen 30. jula 2007.

Od 2007. do danas[uredi | uredi izvor]

Pretpostavlja se da je početak lične borbe označen smrću njene tetke Sandre, nako duge borbe sa rakom. Britney se 17. februara prijavljuje u kliniku za odvikavanje, ali ostaje manje od 24 sata, a već sljedeće noći šokirala je planetu kada je obrijala kosu. Zatim se vraća na kliniku za odvikavanje gdje je bila do 20. marta, kada je terapija završena. Nastupa na MTV Music Awards sa svojim novim singlom Gimme More, a 13. novembra izdaje svoj prvi studijski album nakon 2003. nazvan Blackout. Nakon toga, Britney objavljuje i svoj drugi singl nazvan Piece Of Me, koji je imao više uspjeha.

Dana 2. decembra 2008. godine Britney je izdala svoj najnoviji album "Circus". Ovaj album sa hitovima "Womanizer", "Circus", "If U Seek Amy" i "Radar" je pop princezu vratio na sami vrh svjetske top liste. Britney je ljeta 2009. započela svjetsku turneju koja se zvala "Circus". Ovom turnejom Britney je posjetila Sjevernu Ameriku, Evropu i Australiju. Nakon toga Britney objavljuje drugi album sa najvećim hitovima, The Singles Collection, na kom se nalazi nova pjesma, "3". U martu 2011. godine izlazi i sedmi studijski album, nazvan Femme Fatale. Sa hitovima kao što su Hold It Against Me, Till The World Ends, I Wanna Go i Criminal album je imao veliki uspjeh. Britney je također gostovala na remixu pjesme S&M, koju prvobitno pjeva Rihanna. Od septembra do decembra 2012. Britney je bila sudija na američkoj verziji X-Factora. Britney je bila gost u pjesmi Will.I.am-a koja se zove Scream & Shout. Pjesma je postigla veliki uspjeh i sedmicama je bila broj 1 na svjetskoj top listi.

Njen osmi album zvat će se Britney Jean, otkrila je Britney u razgovoru za londonski radio Capital FM. Nasljednika albuma Femme Fatale iz 2011. Britney opisuje kao lični album, a pošto je njena porodica zove Britney Jean, to je sada odlučila podijeliti i sa fanovima.

Prvi singl s albuma je Work Bitch, međutim producent will.i.am kaže da ta pjesma ne odražava zvuk cijelog albuma.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

  • ...Baby One More Time (1999), 28.000.000 primjeraka
  • Oops!... I Did It Again (2000), 24.000.000 primjeraka
  • Britney (2001), 15.000.000 primjeraka
  • In The Zone (2003), 10.000.000 primjeraka
  • Greatest Hits: My Prerogative (2004), 8.600.000 primjeraka
  • B In The Mix - The Remixes (2005), 1.000.000 primjeraka
  • Blackout (2007), 3.600.000 primjeraka
  • Circus (2008), preko 5.000.000 primjeraka
  • The Singles Collection (2009)
  • Femme Fatale (2011)
  • Britney Jean (2013)

Spotovi[uredi | uredi izvor]

Sa Albuma ...Baby One More Time:

  • ...Baby One More Time
  • Sometimes
  • (You Drive Me) Crazy
  • Born To Make You Happy
  • From The Bottom Of My Broken Heart


Sa Albuma Oops!...I Did It Again:

  • Oops!...I Did It Again
  • Lucky
  • Stronger
  • Don't Let Me Be The Last To Know


Sa Albuma Britney:

  • I´m A Slave 4 U
  • I´m Not A Girl, Not Yet A Woman
  • Overprotected
  • Overprotected (The Darkchild Remix)
  • I Love Rock´n´Roll
  • Anticipating
  • Boys
  • Boys (The Co-Ed Remix) (feat. Pharrell Williams)


Sa Albuma In the Zone:

  • Me Against The Music (feat. Madonna)
  • Toxic
  • Everytime
  • Outrageous


Sa Albuma Greatest Hits: My Prerogative:

  • My Prerogative
  • Do Somethin´
  • Someday (I Will Understand)


Sa Albuma Blackout:

  • Gimme More
  • Piece Of Me
  • Break The Ice

Sa Albuma Circus:

  • Womanizer
  • Circus
  • If U Seek Amy
  • Radar
  • Kill The Lights

Sa Albuma The Singles Collection:

  • 3

Sa Albuma Femme Fatale:

  • Hold It Against Me
  • Till The World Ends
  • I Wanna Go
  • Criminal
  • Ooh La La

Sa Albuma Britney Jean:

  • Work Bitch
  • Perfume
  • Pretty Girls

DVD[uredi | uredi izvor]

  • 2001.: Time Out With Britney
  • 2001.: Live And More!
  • 2001.: Britney: The Videos
  • 2002.: Live From Las Vegas
  • 2002.: Not A Girl - Crossroads
  • 2004.: Everytime (DVD-Single)
  • 2004.: My Prerogative (DVD-Single)
  • 2004.: In The Zone
  • 2004.: Music Box Biographical (Non-Jive)
  • 2005.: Greatest Hits: My Prerogative
  • 2005.: Britney & Kevin: Chaotic
  • 2008.: Britney:For The Record
  • 2011.: Britney Spears Live: The Femme Fatale Tour
  • 2013-16.: Brtney: Piece Of Me

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • 1990.: Ruthless (Broadway)
  • 1993–1994.: Mickey Mouse Club (Televizija)
  • 2002.: Crossroads (Kino)
  • 2002.: Austin Powers 3 (Kino)
  • 2005.: Chaotic (Televizija)
  • 2006.: Will & Grace (Televizija)
  • 2008.: How I meet your mother (Televizija)
  • 2010.: Glee (Televizija)