Kuća Mulalić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Kuća Mulalić nalazi se u Doboju, Bosna i Hercegovina. Kuća je i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se u centru Doboja, u ulici kralja Aleksandra broj 5, u blizini crkve Presvetog srca Isusova i džamije Donja mahala Trnjak.

Historija[uredi | uredi izvor]

Predstavlja jedan od rijetkih primjera tradicionalne gradske kuće iz 19. vijeka. Posebnost kuće Mulalić je što je izvedena kao spratna kuća s prepustom, čiji su i prizemlje i sprat građeni u ćerpiču i drvetu. Objekat ima kontinuitet stambene funkcije od druge polovine 19. vijeka. Kuća je veoma dobro očuvan primjer vernakularnog tipa kuće sačuvanih u gradovima.

Tokom Drugog svjetskog rata na kući nisu zabilježena znatnija oštećenja, a tokom druge polovine 20. vijeka u kući nastavljaju da žive pripadnici porodice Mulalić. Oktobra 1992. godine kuća Mulalić je napuštena, a krajem iste godine je oštećena kao posljedica miniranja obližnje Crkve Presvetog srca Isusova. Odmah po završetku zadnjeg rata 1992-95. izvršena je opravka polovine kuće Mulalić angažiranjem pripadnika porodice i od tada je kuća djelimično nastanjena. Godine 2007. izvršena je parcijalna opravka i druge polovine kuće Mulalić, ali taj dio kuće nije stalno nastanjen.

Opis[uredi | uredi izvor]

Kuća Mulalić u Doboju pripada tipu gradskih spratnih kuća s prepustom, građenih u ćerpiču i drvetu (bondruk sistem) oslonjenim na niske kamene podzide i pokrivenih četverovodnim krovom.

Kuća je pravougaone osnove dimenzija 8,08 m x 9,55 m i spratnosti P+1, visine 8,18 m do sljemena krova. Na kući, podijeljenoj podužnim zidom, nalaze se dva ulaza. Vanjski i unutrašnji zidovi su malterisani, s tim da je malter sa unutrašnjih zidova južnog dijela kuće najvećim dijelom uklonjen.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Muhamed Kadić - Starinska seoska kuća u Bosni i Hercegovini - doktorska disertacija. Beograd: Arhitektonski fakultet u Beogradu, 1963.
  • Desanka Kovačević-Kojić - Gradska naselja srednjevjekovne Bosanske države. Sarajevo: Veselin Masleša, 1978.
  • Branko B. Belić - Stari Doboj, u slici i riječi. Doboj: Prosvjeta, Udruženje distrofičara Doboj, 2003.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Historijska građevina – kuća Mulalić u ulici kralja Aleksandra broj 5" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 13. 7. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)[mrtav link]