Leb i sol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Leb i sol
Leb i sol koncert.jpg
Osnovne informacije
PorijekloSkoplje, SR Makedonija, SFR Jugoslavija
Žanrovirock
progresivni rock
Karijera1975 - 1995, 2006 –
IzdavačiPGP RTB
Jugoton
Suzy
Third
Ear Music
Bivši članoviVlatko Stefanovski
Kiril Džajkovski
Dragoljub Đuričić
Dimitar Čočorovski
Garabet Tavitjan
Srđan Dunkić Johnny

Leb i sol jest makedonska rock grupa, osnovana u Skoplju 1976. godine. Grupu su osnovali Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas-gitara), Nikola Kokan Dimuševski (klavijature) i Garabet Tavitjan (bubnjevi). Na nekim albumima bubnjeve je svirao i Dragoljub Đuričić, dok je Kiril Džajkovski zamijenio Nikolu Dimuševskog na albumima Kao Kakao i Putujemo. Osim što su bili najeminentnija makedonska grupa bili su i jedna od najpopularnijih grupa u bivšoj Jugoslaviji.

Grupa je kombinovala elemente rocka, jazza i etno makedonske muzike. Kako je bend sazrevao, utjecaji jazza postali su manje očigledni. Međutim, na koncertima grupa je izvodila jazz-up i duge verzije tradicionalnih etno-folk klasika poput "Jovano Jovanke" ili "Aber Dojde Donke" koje su često dočekivane s velikim entuzijazmom i oduševljenjem.

Leb i sol bili su vrlo popularni u 1970-ima i 1980-ima i, iako nisu prodavali toliko ploča kao neki pop i folk izvođači tog doba, bili su vrlo poznati i poštovani te su često izvodili koncerte u rasprodatim dvoranama u većini većih gradova Jugoslavije. Prva dva albuma se često smatraju osnovama ove grupe dok su ostali albumi prilično raznoliki da bi mogli zadovoljiti širu publiku. Uticaj etno muzike i narodne muzike Makedonije prepoznatljiv je po upotrebi neparnih brojila (5/4, 7/8) i netradicionalnih muzičkih ljestvica (npr. Frigijska dominantna ljestvica). Iako su svi članovi grupe bili prilično uspješni, Vlatka Stefanovskog, najpoznatijeg člana grupe često smatraju izuzetnim gitarskim virtuozom.

Ponovno okupljanje[uredi | uredi izvor]

Nakon raspada grupe 1995. godine, članovi benda započeli su uspješne solo karijere i svaki od njih objavio je nekoliko solo albuma. 2006. godine članovi grupe Leb i sol ponovno su se okupili na uspješnoj ponovnoj turneji po cijeloj bivšoj Jugoslaviji kako bi obilježili 30. godišnjicu svog formiranja. Kasnije je grupu napustio Vlatko Stefanovski. S novom postavom grupa je 2008. snimila novi studijski album pod nazivom I taka nataka.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Leb i sol (PGP RTB, 1977)
  • Leb i sol 2 (PGP RTB, 1978)
  • Ručni rad (PGP RTB, 1979)
  • Beskonačno (PGP RTB, 1981)
  • Sledovanje (PGP RTB, 1982)
  • Akustična trauma—Double Live (PGP RTB, 1982)
  • Kalabalak (Jugoton, 1983)
  • Tangenta (Jugoton, 1984)
  • Zvučni zid (Jugoton, 1986)
  • Kao kakao (Jugoton, 1987)
  • Putujemo (Jugoton, 1989)
  • Live Anthology -- Live in Kragujevac (1990)
  • Live in New York—CD/cassette (1991)
  • Anthology—Double CD compilation (1995)
  • Live in Macedonia—CD/DVD (2006)
  • I taka nataka—CD (Hammer production, 2008)

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]