Jugoton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karakteristični logo Jugotona na naljepnici sa cijenom

Jugoton je prva i najveća diskografska kuća, na prostorima bivše Jugoslavije, koja je bila smještena u Zagrebu. Osnovana je 10. jula 1947.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvu ploču izdaju 1947. godine, singlica pod kataloškim brojem "J-1001", na kojoj se nalaze dvije dalmatinske kompozicije "Ti tvoji zubići" i "Jedan mali brodić" u izvedbi "Zagreb Male Quinteta". Kuća već prve godine proizvodi 33.000 gramofonskih ploča. U proizvodnju gramofonskih ploča od vinila (25 centimetarski LP) ulaze 1956. Iste godine izdaju ploče sa narodnim muzičkim sadržajem i prvu solističku ploču zabavne muzike koja je nosila naslov "Pjeva vam Ivo Robić".

Godine 1957. počinju sa izdavanjem singlova (45 okretaja u minuti) i EP-a (33 okretaja i više mjesta na ploči za duže kompozicije). Godine 1958. su izdali preko 500.000 ploča i proizveli prvu ploču sa stereo zvukom, naslov "Tam kjer murke cveto" kvinteta Avsenik.

Krajem 1959. osniva se još jedna diskografska kuća na prostorima bivše Jugoslavije, beogradski PGP RTB.

Godine 1960. Jugoton proizvodi preko 1.400.000 ploča, a zagrebački RIZ (Radio Industrija Zagreb) proizvodi 100.000 gramofona, na lokaciji Dubrava (Zagreb), postavljaju kamen temeljac za novi Jugotonov pogon. Pogon sa radom počinje 23. oktobra 1963, a već tada proizvode 10.000.000 gramofonskih ploča na godinu. Jugoton je do otvaranja pogona proizvodio galanteriju i kozmetičku ambalažu, a puni naziv kompanije je bio "Tvornica gramofonskih ploča i pribora, te galanterije iz plastičnih masa".

Jugoton potpisuje licencne ugovore sa diskografskim kućama "RCA Victoria", njemačkom kompanijom "Polydor" i britanskom "Decca" i počinje sa objavljivanjem aktuelnih svjetskih izdanja poput Little Richarda i Elvisa Presleya koji su bili jedni od pionira rock and rolla, ali i brojna druga izdanja od raznih izvođača kao: The Beatles, Rolling Stones, Madonna, U2, David Bowie, Eurythmics, Kate Bush, Public Image Limited, Kraftwerk, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Iron Maiden i mnogih drugih.

Jugoton je objavio mnoge albume od popularnih sastava sa teritorije bivše Jugoslavije, Bijelog dugmeta, Azre, Električnog orgazma, Idola, Haustora i veliki broj od Leb i Sola, međutim prvi domaći rock album (LP) bio je "Naši dani" od zagrebačkog sastava Grupa 220 objavljen u novembru 1968.g. Krajem '60-ih produkcija domaćih albuma nije velika, nego tek početkom '70-ih kada izlaze albumi Drage Mlinareca kao soliste (1971.) i sastava YU grupa (1972.) i Time (1972.). Najprodavaniji solista bio je Mišo Kovač, a najprodavaniji sastav su bili Novi fosili.

Nakon raspada Jugoslavije, Jugoton mijenja ime u Croatia Records.