Novi fosili

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Novi fosili bila je hrvatska pop grupa i jedna od najpopularnijih jugoslavenskih grupa tokom 1970-ih i 1980-ih. Njegovali su mješavinu vedrih i zabavnih pjesama za djecu i mlade, ljubavne balade urbanog teksta sa pjevnim refrenima i savremenim aranžmanima. Nerijetko su kombinirali zagrebačku i dalmatinsku šansonu, zavisno od festivala na kojem su nastupali. Uz Olivera Dragojevića, Zdravka Čolića, Nedu Ukraden, te grupe "Magazin" i "Srebrna krila" bili su jedan od najuspješnijih sastava domaće zabavne muzike.

Historija[uredi | uredi izvor]

"Novi fosili" osnovani su 1969. godine, a prve diskografske uspjehe bilježe 1976. godine dolaskom Rajka Dujmića.[1] Iste godine bili su pozvani da nastupaju na Splitskom festivalu na Prokurativama. Njihova vedra i poletna pjesma "Diridonda", zasnovana na dalmatinskom melosu postala je hit u cijeloj Jugoslaviji. Rajko Dujmić se ubrzo iskazuje kao vrsni kompozitor i grupa osvaja festivalske nagrade i priznanja krititke na gotovo svim tadašnjim jugoslavenskim festivalima, a bili su zapaženi i na inostranim takmičenjima u Dresdenu i Bratislavi.

"Novi fosili" postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji, primaju estradnu nagradu, a u nekoliko navrata izabrani su kao grupa godine. Na svim koncertima nastupaju isključivo s vlastitim programom, koji se u najvećem dijelu sastoji od Dujmićevih pjesama. U tom periodu izlazi oko 15 singlica i 6 LP ploča. Neke od tih pjesama postale su veliki hitovi poput: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja". Grupa Novi fosili održali su mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, SAD, Kanadi i evropskim zemljama.

1983. godine dotadašnju vokalnu solisticu, Đurđicu Barlović,[2] zamjenjuje Sanja Doležal,[3] donoseći grupi svojom mladošću dah vedrine, radosti i novog entuzijazma. Ova postava snimila je nekoliko LP ploča, koji su ostvarili najveće tiraže u tadašnjoj pop diskografiji. 1986. godine, "Novi fosili" dobijaju i nagradu publike, odnosno 3. nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Dresdenu. Uz to, ploča "Za dobra stara vremena" dobija Grand Prix JRT-a za najbolji album u kategoriji pop muzike 1986. Godinu kasnije, 1987. "Novi fosili" predstavljaju Jugoslaviju na Eurovizijskom takmičenju, s pjesmom "Ja sam za ples" i osvajaju četvrto mjesto. Singl s pjesmom objavljen je u 9 evropskih zemalja.

Nakon razlaza prvobitne postave 1990., grupa se u novoj postavi rastaje oktobra 2001., objavivši prekid saradnje nakon 30 godina postojanja. "Novi fosili" se 2005. ponovo okupljaju u starom sastavu sa Sanjom Doležal i Vladimirom Kočišom-Zecom.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Brojni nastupi na gotovo svim jugoslavenskim festivalima, pogotovo na Splitskom festivalu, gdje debitiraju sredinom 1970-ih. 1987. predstavljaju Jugoslaviju s pjesmom "Ja sam za ples" na Euroviziji u Briselu.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi:

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rajko Dujmić". Discogs. Pristupljeno 9. 6. 2016.
  2. ^ "Đurđica Barlović". Discogs. Pristupljeno 9. 6. 2016.
  3. ^ "Sanja Doležal". Discogs. Pristupljeno 9. 6. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]