Novi fosili

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Edit-delete-not encyclopedic.svg Trenutna verzija ovog članka napisana je neformalnim stilom i podsjeća na priču, a ne na enciklopedijski članak.
Da bi zadovoljio standarde Wikipedije i neutralno gledište, ovaj članak zahtijeva čišćenje.

Grupa Novi fosili, svejugoslavenski brand iz perioda 1970-ih i 1980-ih godina i najbolja domaća grupa pop i zabavne muzike kod nas. Njegovali su mješavinu vedrih i zabavnih pjesama za djecu i mlade, ljubavne balade urbanog teksta sa pjevnim refrenima i savremenim aranžmana, a nerijetko su kombinirali zagrebačku i dalmatinsku šansonu, zavisno od festivala na kojem su nastupali. Uz Olivera, Zdravka Čolića, Nedu Ukraden i grupe "Magazin" i "Srebrna krila" činili su samu kremu domaće zabavne muzike.

Historija[uredi | uredi izvor]

"Novi fosili" osnovani su 1969. godine, a prve diskografske uspjehe bilježe 1976. godine dolaskom Rajka Dujmića.[1] Te godine, stiže i poziv za jedan od najznačajnijih festivala, Splitski festival na Prokurativi. Njihova vedra i poletna pjesma "Diridonda", bazirana na dalmatinskom melosu postaje hit u cijeloj Jugoslaviji, a ohrabreni tim uspjehom mladići odlučuju raditi još upornije. Rajko Dujmić se ubrzo iskazuje kao vrsni kompozitor i grupa ubire festivalske nagrade i priznanja krititke na gotovo svim domaćim festivalima, a zapaženi su i na inostranim takmičenjima u Dresdenu i Bratislavi.

"Novi fosili" postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji, primaju estradnu nagradu, a nekoliko godina važe i kao "grupa godine". Na svim koncertima nastupaju isključivo s vlastitim programom, koji se u najvećem dijelu sastoji od Dujmićevih pjesama. U tom periodu izlazi oko 15 singlica i 6 LP ploča. Neke od tih pjesama postale su hitovi za sva vremena: "Da te ne volim", "Reci mi tiho, tiho", "Saša", "Šuti moj dječače plavi", "Sanja", "Plava košulja". Grupa ne zanemaruje ni koncertnu aktivnost i kontakt s publikom uživo. Slijede mnogobrojne turneje po tadašnjem SSSR-u, Americi, Kanadi i zemljama Evrope.

1983. godine dotadašnju vokalnu solisticu, Đurđicu Barlović,[2] zamjenjuje Sanja Doležal,[3] donoseći grupi svojom mladošću dah vedrine, radosti i novog entuzijazma. Ova postava realizirala je nekoliko LP ploča s najvišim mogućim tiražima u tadašnjoj pop diskografiji. 1986. godina "Novim fosilima" je donijela i nagradu publike, odnosno 3. nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Dresdenu. Uz to, ploča "Za dobra stara vremena" dobija Grand Prix JRT-a za najbolji album u kategoriji pop muzike 1986. Godinu kasnije, 1987. "Novi fosili" predstavljaju Jugoslaviju na Eurovizijskom takmičenju, s pjesmom "Ja sam za ples" i osvajaju visoko četvrto mjesto. Singl s pjesmom objavljen je u devet evropskih zemalja.

Nakon razlaza prvobitne postave 1990., grupa se u novoj postavi rastaje oktobra 2001., objavivši prekid saradnje nakon 30 godina postojanja. Ipak, na opću radost svojih slušalaca "Novi fosili" se 2005. ponovo okupljaju u starom sastavu sa Sanjom Doležal i Vladimirom Kočišom-Zecom.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Brojni nastupi na gotovo svim jugoslavenskim festivalima, pogotovo na Splitskom festivalu, gdje debitiraju sredinom 1970-ih. godina. 1987. predstavljaju Jugoslaviju s pjesmom "Ja sam za ples" na Euroviziji u Briselu.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi:

  • 1974 - Novi fosili
  • 1978 - Da te ne volim
  • 1980 - Nedovršene priče
  • 1981 - Budi uvijek blizu
  • 1981 - Hitovi sa singl ploča
  • 1982 - Za djecu i odrasle
  • 1983 - Poslije svega
  • 1983 - Volim te od 9 do 2 (i drugi veliki hitovi)
  • 1985 - Tvoje i moje godine
  • 1986 - Za dobra stara vremena
  • 1987 - Dijete sreće
  • 1987 - Poziv na ples
  • 1988 - Nebeske kočije
  • 1989 - Obriši suze, generacijo
  • 1991 - Djeca ljubavi
  • 1993 - Najbolje godine (kompilacija)
  • 1995 - Druge godine
  • 1996 - Bijele suze padaju na grad
  • 1998 - Pričaj mi o ljubavi
  • 1998 - Ljubav koja nema kraj (kompilacija)
  • 1999 - Jesen
  • 2005 - Za dobra stara vremena (kompilacija)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rajko Dujmić". Discogs. Pristupljeno 2016-06-09. 
  2. ^ "Đurđica Barlović". Discogs. Pristupljeno 2016-06-09. 
  3. ^ "Sanja Doležal". Discogs. Pristupljeno 2016-06-09.