Leopold II, kralj Belgijanaca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Leopold II
Kralj Belgijanaca
Vladavina17. decembar 1865 - 17. decembar 1909
PrethodnikLeopold I
NasljednikAlbert I
SupružnikMarija Henrika Austrijska
DjecaLudovika Marija Belgijska
Leopold, vojvoda od Brabanta
Stefana Belgijska
Klementina Belgijska
DinastijaSaskokoburg i Gota
OtacLeopold I, kralj Belgije
MajkaLudovika Orleanska
Rođenje9. april 1835.
Smrt17. decembar 1909.

Leopold II (francuski: Léopold Louis Philippe Marie Victor, holandski: Leopold Lodewijk Phillips Maria Victor; 9. april 1835 - 17. decembar 1909) bio je drugi belgijski kralj.

Bio je drugi sin kralja Leopolda I, koga je naslijedio 1865. godine, i francuske princeze Ludovike Orleanske, kćerke francuskog kralja Luja-Filipa.

U Belgiji je za vrijeme njegove vladavine izgrađeno dosta reprezentativnih građevina u Briselu, Ostendeu i Antwerpenu. I pored toga, bio je vrlo nepopularan među svojim podanicima.

Slobodna Država Kongo[uredi | uredi izvor]

Najviše je poznat kao osnivač i vlasnik Slobodne Države Kongo, njegovog ličnog poslovnog projekta. Ova država je obuhvaćala prostor današnje Demokratske Republike Kongo. Eksploatacija gume i slonovače u Kongu su zasnivala na prisilnom radu što je kao posljedicu imalo smrt desetak miliona Kongoanaca. Henry Morton Stanley, istraživač Afrike, bio je Leopoldov prijatelj.

Bračni život[uredi | uredi izvor]

Oženio se austrijskom nadvojvotkinjom Marijom Henrikom, 22. augusta 1853. S njom je imao tri kćeri, princezu Ludoviku Mariju, austrougarsku krunsku princezu Stefanu i princezu Klementinu, te jednog sina, princa Leopolda, koji je umro sa 10 godina. Leopoldov brak je bio nesretan zbog razlika u karakteru kralja i kraljice; nakon posljednjeg pokušaja da dobiju sina, koji je rezultovao rođenjem još jedne kćerke, par se rastao. Imao je još dva vanbračna sina sa francuskom prostitutkom, Blanche Delacroix, s kojom je sklopio vjerski, ali zakonski nevažeći brak pet dana prije svoje smrt.

Naslijedio ga je bratov sin, Albert I.


Prethodnik:
Leopold I
Kralj Belgijanaca
1865-1909
Nasljednik:
Albert I