Leopold II, kralj Belgijanaca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Leopold II
Leopold ii garter knight.jpg
Kralj Belgijanaca
Vladavina 17. decembar 1865 - 17. decembar 1909
Prethodnik Leopold I
Nasljednik Albert I
Supružnik Marija Henrika Austrijska
Djeca Ludovika Marija Belgijska
Leopold, vojvoda od Brabanta
Stefana Belgijska
Klementina Belgijska
Dinastija Saskokoburg i Gota
Otac Leopold I, kralj Belgije
Majka Ludovika Orleanska
Rođenje 9. april 1835.
Smrt 17. decembar 1909.

Leopold II (francuski: Léopold Louis Philippe Marie Victor, holandski: Leopold Lodewijk Phillips Maria Victor; 9. april 1835 - 17. decembar 1909) bio je drugi belgijski kralj.

Bio je drugi sin kralja Leopolda I, koga je naslijedio 1865. godine, i francuske princeze Ludovike Orleanske, kćerke francuskog kralja Luja-Filipa.

U Belgiji je za vrijeme njegove vladavine izgrađeno dosta reprezentativnih građevina u Briselu, Ostendeu i Antwerpenu. I pored toga, bio je vrlo nepopularan među svojim podanicima.

Slobodna Država Kongo[uredi | uredi izvor]

Najviše je poznat kao osnivač i vlasnik Slobodne Države Kongo, njegovog ličnog poslovnog projekta. Ova država je obuhvaćala prostor današnje Demokratske Republike Kongo. Eksploatacija gume i slonovače u Kongu su zasnivala na prisilnom radu što je kao posljedicu imalo smrt desetak miliona Kongoanaca. Henry Morton Stanley, istraživač Afrike, bio je Leopoldov prijatelj.

Bračni život[uredi | uredi izvor]

Oženio se austrijskom nadvojvotkinjom Marijom Henrikom, 22. augusta 1853. S njom je imao tri kćeri, princezu Ludoviku Mariju, austrougarsku krunsku princezu Stefanu i princezu Klementinu, te jednog sina, princa Leopolda, koji je umro sa 10 godina. Leopoldov brak je bio nesretan zbog razlika u karakteru kralja i kraljice; nakon posljednjeg pokušaja da dobiju sina, koji je rezultovao rođenjem još jedne kćerke, par se rastao. Imao je još dva vanbračna sina sa francuskom prostitutkom, Blanche Delacroix, s kojom je sklopio vjerski, ali zakonski nevažeći brak pet dana prije svoje smrt.

Naslijedio ga je bratov sin, Albert I.


Prethodnik:
Leopold I
Kralj Belgijanaca
1865-1909
Nasljednik:
Albert I