Leopold V, nadvojvoda Prednje Austrije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Leopold V
Joseph Heintz d. Ä. 007.jpg
Nadvojvoda Prednje Austrije
Vladavina 16231632
Prethodnik Ferdinand III
Nasljednik Ferdinand Karlo
Supružnik Klaudija Medici
Djeca Ferdinand Karlo, nadvojvoda Prednje Austrije
Izabela Klara Austro-Tirolska
Marija Leopoldina Austro-Tirolska
Sigismund Franjo, nadvojvoda Prednje Austrije
Dinastija Habsburg
Otac Karlo II, nadvojvoda Unutrašnje Austrije
Majka Marija Ana od Bavarske
Rođenje 9. oktobar 1586.
Graz
Smrt 13. septembar 1632.
Schwaz, Tirol

Leopold V (9. oktobar 1586 - 13. septembar 1632) je vladao Prednjom Austrijom od 1623. do 1632. godine.

Rođen je u Grazu, kojim je tada vladao njegov otac, Karlo II, nadvojvoda Unutrašnje Austrije. Majka, Marija Ana od Bavarske, mu je bila ujedno i prva rodica. Bio je najmlađi brat Ferdinanda II, cara Svetog Rimskog Carstva.

Godine 1598. postao je biskup Passaua, iako se nije zaredio. Devet godina kasnije postao je i strazburški biskup. Godine 1614. finansirao je izgradnju Jesuitenkirche u Molsheimu. Služio je kao strazburški biskup do 1626. godine. Za to vrijeme je živio na dvoru Rudolfa II, cara Svetog Rimskog Carstva, čiju je naklonost vremenom sve više dobijao. Rudolf je čak razmišljao da ga proglasi svojim nasljednikom na češkom prijestolju, te da ga predloži na izboru njemačkog kralja.

Godine 1623. naslijedio je vlast nad Prednjom Austrijom. Tri godine kasnije odrekao se svojih biskupija u korist nadvojvode Leopolda Vilima. Nedugo zatim je oženio Klaudiju Medici. S njom je imao petero djece, od kojih je četvero preživjelo djetinjstvo:

Naslijedio ga je najstariji sin, Ferdinand Karlo.


Prethodnik:
Ferdinand III
Nadvojvoda Prednje Austrije
1623-1632
Nasljednik:
Ferdinand Karlo