Karlo II, nadvojvoda Unutrašnje Austrije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karlo II
Nadvojvoda Unutrašnje Austrije
Vladavina1564 - 1590
PrethodnikFerdinand I
NasljednikFerdinand II
SupružnikMarija Ana od Bavarske
DjecaAna
Marija Kristina
Ferdinand II, car Svetog Rimskog Carstva
Maksimilijan Ernest
Margareta
Leopold V, nadvojvoda Austrije
Konstancija
Marija Magdalena
Karlo
DinastijaHabsburg
OtacFerdinand I, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaAna Jagelonka
Rođenje3. juni 1540.
Beč
Smrt10. juli 1590.
Graz

Karlo II (Karl Franz; 3. juni 1540 - 10. juli 1590) je bio austrijski nadvojvoda koji je vladao dijelom Unutrašnjom Austrijom (Štajerskom, Koruškom i Karantanijom).

Mladost i brak[uredi | uredi izvor]

Karlo II je rođen u Beču kao treći i najmlađi sin Ferdinanda I, cara Svetog Rimskog Carstva i Ane Jagelonke. Elizabeta I, kraljica Engleske, vodila je pregovore s Karlom oko mogućeg braka, ali nikada zapravo nije ozbiljno razmišljala o tom, između ostalog i zbog razlika u religiji (Karlo je bio rimokatolik, a ona protestantkinja). Karlo II je 26. augusta 1571. godine oženio Mariju Anu od Bavarske, kćerku svoje sestre Ane.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Za razliku od svog brata, cara Maksimilijana II, Karlo je bio religiozan i protivio se reformaciji, ali je bio prisiljen popustiti protestantima u nekim stvarima. Pozvao je isusovce u svoje zemlje. Kako su se one nalazile bilu granice s Osmanskim carstvom, Karlo je morao brinuti o sigurnosti carstva, te je izgradio utvrdu Karlovac.

Godine 1580. osnovao je ergelu u mjestu Lipica, u današnjoj Sloveniji, i time odigrao ključnu ulogu u formiranju pasmine konja lipicanac. Godine 1585. u Grazu je osnovao sveučilište koje je po njemu dobilo ime Karl-Franzens-Universität Graz.

Djeca[uredi | uredi izvor]

Preci[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Prethodnik:
Ferdinand I
Nadvojvoda Unutrašnje Austrije
15641590
Nasljednik:
Ferdinand II