Ljubovića džamija u Odžaku (Nevesinje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ljubovića Džamija u Odžaku, ili džamija hadži Hane hanume Ljubović, nalazi se u centru naselja Odžak, općina Nevesinje, Bosna i Hercegovina.

U svom putopisu, Evlija Čelebija, koji je 1664. godine na putu iz Nevesinja u Zovi Do prošao kroz Odžak, ne spominje džamiju u selu. Husein Đogo, koji je, pišući svoj roman «Sreća mladog Ljubovića», istražio historiju porodice, navodi da Odžak polovinom 18. stoljeća nije imao džamiju. Stoga, kao jedina sigurna činjenica vezana za ovu džamiju jeste da je sagrađena kao zadužbina porodice Ljubović najkasnije do kraja 18. stoljeća.

Prema narodnom predanju, Hana hanuma Ljubović, supruga Osman-bega Ljubovića, sagradila je 1625. godine džamiju u Odžaku. Uz džamiju je sagradila mekteb i kameni most na rijeci Zalomci, udaljen oko 3 km od Odžaka. Za uzdržavanje ovih zadužbina uvakufila je jednu vodenicu i brojne posjede u Odžaku.

Džamija je više puta rušena i obnavljana. Prvi put je oštećena 3. jula 1876. godine, tokom ustanka u Hercegovini. Za vrijeme drugog svjetskog rata znatno je oštećena i tom prilikom je u potpunusti srušen krov džamije, dijelovi zidova i šerefa munare. U periodu od 1970. do 1973. godine izvršena je obnova džamije. Džamija je značajnije oštećena i tokom rata 1992-1995. godine. Obnova je počela 2011.

Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Hivzija Hasandedić, El Kalem, Sarajevo, 1990. -Muslimanska baština u istočnoj Hercegovini,

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]